Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A hőség idején be kell tartani a rendszeres folyadékbevitelt. A folyadék mennyisége egyéni. Az embereknek azonban naponta legalább másfél-három liter folyadékot kellene meginniuk. Az alap a tiszta ivóvíz – emlékeztetett a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ).

 

„A szervezet folyadékszükséglete egyéni, függ például életkortól, nemtől, testtömegtől, de a fizikai aktivitástól, a táplálék összetételétől és mennyiségétől, a levegő hőmérsékletétől vagy az egészségi állapottól is. (…) A hőség esetén tíz kilogrammonként legalább két-négy deciliter folyadék fogyasztása javasolt, ami hozzávetőlegesen 1,5–3 liter folyadék naponta. Ez a mennyiség azonban megnő a fizikai munkát végző és többet izzadó embereknél”

 

– mondták a szakértők.

 

 hirdetes_300x300  

Szerintük folyamatosan, azaz kisebb adagokban, gyakrabban és szomjúság érzése előtt kell inni.

 

„Az édes italokat korlátozni kell a cukor-, energia- és koffeintöbblet miatt. Ezért ideális az ásványvízzel kiegészített sima víz“ – mutattak rá. Szerintük a hőségben korlátozni kell a kinint, kávét vagy alkoholt tartalmazó italokat.

 

A kisgyermekeket megfelelő folyadékkal kell kínálni, mert még nincs tökéletesen kifejlődve a szomjúsági mechanizmusuk. „Gyermekek szomjoltására a tiszta ivóvíz a legmegfelelőbb, ezt váltogathatjuk szénsavmentes ásványvízzel és cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógyteákkal” – magyarázta Jana Hamade, a Szlovák Köztársaság gyermekekre és fiatalokra fókuszáló főhigiénikus-helyettese. Az idősek ivási rendjének betartása is rendkívül fontos.

 

A melegben az is fontos, hogy ne becsüljük alá a hőguta kockázatát. A szakértők ezért arra kérik az embereket, hogy a szabadban megfelelő fejfedővel, napszemüveggel és magas UV-sugárzás elleni védőfaktorú védőkrémmel védekezzenek. „Az egy év alatti gyermekeket egyáltalán nem szabad napfénynek kitenni, és a kint tartózkodást a kora reggeli és kora esti órákra kell korlátozni” – tette hozzá Hamade.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!