Nyitókép: AGEL

 

A D-vitamint napfény-vitaminnak is nevezik, amely különösen a COVID-19 világjárvány idején vált népszerűvé. Jelenléte a szervezetben elengedhetetlen az egészséges és erős csontokhoz, a sejtosztódáshoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az emberi szervezet képes önmagában is előállítani, de van egy feltétele – a napfény hatása a bőrre.

 

Ha viszont ilyen egyszerű lenne, akkor a szlovákiai polgárok több mint felében nem hiányozna ez a fontos anyag.

 

„A mi szélességi köreinken az ember csak a nyári hónapokban tudja létrehozni a D3-vitamin aktív formáját. A legmagasabb termelés dél körül jelentkezik, miközben a napsugaraknak közvetlenül a bőrre kell esniük, amelyet nem véd védőszűrős krém”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta az AGELLAB laboratóriumi osztályának vezetője, Ing. Elena Gaboňová.

 

Tudományos tanulmányok szerint nincs teljesen biztonságos módja annak, hogy D-vitamint nyerjünk a napból anélkül, hogy növelnénk a bőrrák kockázatát. Hogyan biztosíthatjuk tehát, hogy elegendőD-vitamin legyen a szervezetünkben?

 

„A D-vitamint a nap mellett a D-vitaminban gazdag élelmiszerekből is beszerezhetjük. Ezek azonban viszonylag specifikus élelmiszerek, amelyeket nem mindenki szeret, például hering, lazac, tőkehalmáj, gomba vagy tojás. Emellett a D-vitamin a tejben és a tejtermékekben is megtalálható, de jóval kevesebb mennyiségben, mint például a halakban, és ez a forrás nem alkalmas laktóz-intoleranciában vagy tejallergiában szenvedőknek”

 

– magyarázta Ing. Gaboňová.

 

Fotó: AGEL

 

Szövődmények fordulhatnak elő akkor is, ha a szervezetben túl sok D-vitamin van.

 

„A D-vitamin jótékony és biztonságos vitamin, de az ajánlott adagolás határain belül kell bevinni. Ellenkező esetben hypercalcaemia léphet fel, vagyis a vér kalciumszintjének emelkedése, ami hányingerrel, hányással, kiszáradással, izomfájdalommal nyilvánul meg, és végső soron csontminőség-romlást, de vesekőképződést is okozhat“

 

– figyelmeztet a laboratóriumi osztály vezetője.

 

Ha azt gyanítja, hogy D-vitamin-hiány vagy -felesleg van a szervezetében, nem kell bonyolult vizsgálatokon részt vennie.

 

„A megmagyarázhatatlan egészségügyi szövődményekre a válasz néha nagyon egyszerű. Ezért ajánljuk a D-vitamin-vizsgálatot, hogy a vitaminhiányra vagy feleslegre gyanús betegek egyszerűen, kényelmesen és megfizethető áron kivizsgáltathassák magukat, és ehhez igazítsák életmódjukat“

 

– összegzi E. Gaboňová.

 

 AGEL/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!