Nyitókép: Getty Images

 

A parlamenti képviselők néhány hete megpróbálták jóváhagyni azt a törvényt, amely korlátozza az energiaitalok árusítását a 15 év alatti fiatalok számára. A törvényjavaslat azonban nem talált támogatásra, bár több szakértő és orvos is csatlakozott a tilalomhoz.

 

A TV Joj riportjában, amelyet a Noviny.sk oldalon tettek közzé, egy nyolcadik osztályos általános iskolás diák leírta, mikor isznak leggyakrabban az osztálytársaikkal energiaitalt.

 

„Rendszeresen iszom energiaitalt mindennap, és suli után, amikor véget érnek az órák, elmegyünk a boltba és ismét vásárolunk”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta.

 

Az összes energiaital veszélyes

 

Marcel Benner, a pozsonyi Gyermekbetegségek Országos Intézete (NÚDCH) sürgősségi osztályának főorvosa szerint az energiaital veszélyes a gyerekekre, és gyakran egyetlen egy (!) energiaital elfogyasztása után is hozzájuk kerülnek a gyerekek.

 

„Minden energiaital, amelyet egy gyermek elfogyaszt, veszélyes, mivel a gyermekek nem tudják megkülönböztetni a tartalmukat. Izgatottságot, ájulást, szívdobogást, megemelkedett vérnyomást okoznak. Ha egy gyerek elájul valahol az utcán, másodlagos sérülések társulnak hozzá”

 

– magyarázta a főorvos.

 

Eszméletlenség fenyeget

 

Az alkohollal való kombináció különösen veszélyes, ebben az esetben ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a fiatal nagyon gyorsan eszméletlenségbe és hipotermiába esik. Sok gyerek elsősorban amiatt iszik energiaitalt, hogy a felnőttkorhoz közelítsen vele. Emellett az iskolai vagy a sportolási teljesítményükön is javítani szeretnének.

 

Michal Palkovič, a Szlovák Köztársaság egészségügyi minisztere is egyetért ezen italok árusításának korlátozásával. „A 15 éven aluliak és 18 év alattiak italfogyasztásának tilalma mindenképpen szükséges“ – mondta. Szerinte nemcsak a magas cukortartalommal van gond, hanem a koffeinnel is.

 

Más országokban is foglalkoznak ezzel a problémával

 

Ezen okok miatt is korlátozzák az energiaitalok eladását más országokban, például Lengyelországban, de a szomszédos Csehországban szintén foglalkoznak ezzel a problémával.

 

„A gyerekek egy része energiaitallal helyettesíti a reggelit, mert az olcsóbb, mint például az ásványvíz” – mondta Ján Tuna cseh újságíró. A korlátozás hívei petícióval akarják meggyőzni a csehországi és a szlovákiai törvényhozókat egyaránt.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!