Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A szabad, nyilvános vizekben való úszás urológiai vagy nőgyógyászati ​​problémákat hozhat magával. Ezért fontos, hogy utána alaposan lezuhanyozzunk, és a nedves fürdőruhát szárazra cseréljük – hívta fel a figyelmet Viola Filipovičová, a nyitrabányai kórház urológusa.

 

A szakemberek a szabad vizekben való úszást kockázatosnak tartják a húgyúti és nemi szervi fertőzések kialakulása szempontjából.

 

„A fertőzést okozó baktériumok gyakrabban fordulnak elő a meleg termálvizekben, a mesterséges vízfelületek előnye, hogy hűvösebb a víz, hátránya viszont a cianobaktériumok és más mikroorganizmusok megjelenésének nagyobb kockázata”

 

 hirdetes_300x300  

– vázolta Filipovičová.

Szerinte a fürdőhelyeken a medencék vizét rendszeresen kell ellenőrizni és kezelni, a probléma akkor jelentkezik, ha a medence túlzsúfolt. A fertőzés kockázatát növelő tényezők a túl hideg víz, a huzat vagy a hideg felületen való ülés. Nagyobb problémát okozhat a vizes fürdőruha viselése, ami ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásának.

 

„A nőket gyakrabban érinti a fertőzés a rövidebb húgycső, valamint a hüvelynek és a végbélnyílásnak a húgycső külső szájához való közelsége miatt. A cukorbetegek, a csökkent immunitással vagy az alacsony higiéniával rendelkezők is érzékenyebbek“

 

– mutatott rá az urológus.

 

Elmondása szerint a termálvíz nem klórozott, ezért gyorsan elszaporodhatnak benne a kórokozók. A természetes tóban való úszás azonban magában hordozza a különféle baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal való érintkezés kockázatát.

 

„A nőknél fertőzések jelennek meg, például a húgyhólyag és a húgycső gyulladásai, amelyek gyakran nőgyógyászati ​​gyulladásokkal járnak. Férfiaknál a fityma, a prosztata vagy a herék gyulladása a leggyakoribb. Ha nem sikerül időben elkapni a betegséget, akkor vesegyulladás is kialakulhat, vagy a betegségek hosszabb és bonyolultabb lefolyásúak lehetnek”

 

– magyarázta a szakember.

 

Elmondása szerint a húgyúti fertőzések standardja a vizeletvizsgálat, majd a célzott antibiotikumos kezelés. A nőknél gyakori a kapcsolódó nőgyógyászati ​​gyulladások kezelése.

 

„A legjobb megelőzés, ha minden úszás után alaposan lezuhanyozunk tiszta vízzel, és a nedves fürdőruhát szárazra váltjuk. Az antibakteriális szappan használata is megfelelő”

 

– ajánlotta Filipovičová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!