Nyitókép: lpr.sk/BSK

 

A Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK) immár hatodik alkalommal fog oltani a HPV vírus ellen, ezzel igyekszik hozzájárulni az onkológiai megbetegedések megelőzéséhez, illetve próbál rámutatni a megelőzés és a védőoltás szükségességére.

 

Oltani szeptember 8-án fognak Pozsonyligetfaluban (Petržalka), a Rovniankova utcai egészségügyi központban. Nemcsak az első adag iránt érdeklődőket oltják be, hanem azokat is, akik újraoltásra érkeznek. Ugyanakkor javasolják az előzetes regisztrációt – tájékoztatott Lucia Forman, a BSK szóvivője.

 

„A megelőzés minden életkorban nagyon fontos. Gyakran olcsóbb, mint az utólagos kezelés. A megelőzéssel a tudatosság is összefügg. Még mindig az a tendencia, hogy ez tabu. Ez azonban nem a helyes út. Ezért csináljuk ezt a felvilágosítást, és hangsúlyozzuk az egészségügy, a megelőzés és a védőoltások fontosságát”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Juraj Droba, a BSK elnöke.

 

A humán papillomavírus (HPV) mindkét nemnél rákot okozhat. A méhnyakrákon kívül vannak más daganatok is – hüvely-, pénisz- vagy végbélrák. Szlovákiában például évente több mint 200 nő hal meg méhnyakrákban.

 

Az oltási ütemterv 15 év alatti gyermekek esetében két adag, 15 év felettiek esetében három adag. A HPV elleni védőoltás ingyenes, azaz 12 éves korig minden gyermek számára megtéríti az egészségbiztosító. Az idősebb gyermekek igénybe vehetik az egészségbiztosítók kedvezményeit, amelyek az oltás árának egy részét megtérítik. A felnőtteknek teljes egészében meg kell fizetniük az oltást.

 

A megyében 13.00 órától fognak oltani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!