Nyitókép: Getty Images

 

Az egészségügyi dolgozók fizetésén is spórolhat az állam. A Ľudovít Ódor hivatalnokkormánya által bemutatott, az államháztartás helyreállításával kapcsolatos egyik intézkedés az egészségügyi dolgozók bérautomatájának felére csökkentését javasolja egy éven keresztül.

 

„A bérautomatának köszönhetően az egészségügyi dolgozók fizetése nagyobb mértékben nő, mint a közigazgatás más pozícióiban. 2023-ban ráadásul az automata keretein belül ugrásszerűen megemelték a béreket, így a bérek nagyobb mértékben nőttek, mint a gazdaság más ágazataiban“

 

– állítja a pénzügyminisztérium.

 

A memorandumban foglaltak be nem tartása fenyeget

 hirdetes_300x300  

 

A konszolidációs intézkedés fő forgatókönyve az egészségügyi dolgozók fizetési valorizációjának egyszeri, felére történő csökkentése 2025-ben, ami 2025-ben 176 millió eurós megtakarítást jelentene. Egy másik alternatíva a bérnövekedés több éven át tartó szerényebb csökkentése lenne. Azonban ez a forgatókönyv is jogszabály-módosítást igényelne. A pénzügyminisztérium szerint a kockázatot a tavaly év végén a kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet által közösen aláírt memorandumban foglaltak be nem tartása jelenti.

 

Ennyi pénztől esnének el az egészségügyi dolgozók

 

Idén a pénzügyminisztérium becslése szerint egy kórházi orvos átlagosan bruttó 4444 eurót keres. Jövőre 341 euróval kellene emelkednie a fizetésének a bérautomatának köszönhetően. Ha a kórházi orvos elvesztené a fizetési valorizáció felét, az körülbelül havi 170 euróval kevesebbet jelentene. Így évente több mint kétezer eurót veszítene.

 

Egy kórházban dolgozó nővér átlagosan bruttó 2065 eurót keres idén. Jövőre 159 euróval kell emelkednie a fizetésének. Ha az állam elvenné a valorizáció felét, havi 79 eurót, azaz évi 948 eurót veszítene.

 

A kórházban dologzó szülésznő idén nagyjából 1846 eurót keres. Jövőre 142 euróval kellene emelni a fizetését. Ha elvesztené a valorizáció felét, az havi 71 eurós kárt okozna neki, ami évi 852 eurót jelent.

 

A fizetésemelést a gyakorló nővértől és a betegszállítótól is elvennék. Az idei 1492 eurós becsült átlagkereset mellett jövőre egy gyakorló nővérnek havi 115, az 1318 eurós átlagkeresetű egészségügyi betegszállítónak pedig havi 101 euróval kellene többet keresnie. Ha felére csökkenne a valorizációjuk, akkor a gyakorló nővér havi 57 eurót, a betegszállító pedig 51 eurót veszítene. Éves viszonylatban egy gyakorló nővér 684 euróval, egy betegszállító pedig 612 euróval kevesebbet kapna.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!