Nyitókép: HVG

 

Jó hírt közöltek finn kutatók: a D-vitamin segíthet elkerülni a veszélyes pitvarfibrillációt. Azért egy nem feltétlenül pozitív megjegyzést is tettek, amelyből kiderült, mindez csak nagy dózisoknál igaz.

Szívritmuszavarként is emlegetik a pitvarfibrillációt (pitvarremegést), amikor a pitvarok fala a szabályos összehúzódás helyett remegő mozgást végez, olvasható a HVG cikkében. Ilyenkor a szívkamrák is szabálytalanul húzódnak össze, ezért észlelhető a szabálytalan szívverés. A pitvarfibrilláció gyakran a normálisnál szaporább szívveréssel jár együtt. Az eltérésnek komoly következményei lehetnek, ezért is hangzik igen jól, hogy finn kutatók bizonyították:

 

a D-vitamin védhet a pitvarfibrillációtól.

 

A D-vitamin különlegesnek számít a vitaminok között, ugyanis a nagy részét nem az elfogyasztott ételekből, hanem a napsugárzástól kapjuk. A vitamin pozitív hatását már sok esetben bizonyították, azonban az ajánlott mennyiség meglehetősen ellentmondásos, ugyanis ez a zsírban oldódó vitamin túladagolható, és akár maradandó károsodásokat okozhat a szervezetben (persze csak hosszú ideig, hetekig, hónapokig tartó túladagolás után).

 hirdetes_300x300  

 

Egy új tanulmány most azt sugallja, hogy a nagyobb dózisok védelmet nyújthatnak, azonban a magas dózis meglehetősen aggasztó. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, hogy a viszonylag magas kiindulási koncentráció ellenére a nagy dózisú D-vitamin-kiegészítés előnyökkel jár idős populációban a pitvarfibrilláció megelőzésében.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.