Nyitókép: origo.hu

 

Ősszel is aktívak a kullancsok, bár aktivitásuk általában alacsonyabb, mint a tavaszi hónapokban. Mindez az időjárástól függ, a kullancsoknak ugyanis megfelel a nedves idő és a magasabb hőmérséklet – figyelmeztet a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (továbbiakban ÚVZ).

 

Az ÚVZ közlése szerint a kullancsok egészen addig aktívak maradhatnak, amíg a hőmérséklet nem esik 5 fok alá, vagy akár az első hóig.

 

Épp ezért az őszi hónapokban is érdemes körültekintőnek lenni, megfelelő öltözéket viselni a természetjárás közben, kullancsriasztót használni és hazatérés után azonnal ellenőrizni bőrünket.

 

 hirdetes_300x300  

A hűvösebb napok beköszöntével érdemes megfontolni és betervezni a védőoltást is, ugyanis bár egész évben lehetőség van az oltás felvételére, érdemes még a téli hónapokban megejteni.

 

Az oltás költségét részben megtéríti az egészségügyi biztosító, az alapoltás három oltóanyag beadásából áll. Az elsőt érdemes a téli hónapokban felvenni, a másodikat 1-3 hónappal az első oltás után, míg a harmadikat 5-12 hónappal a második után adják be. A teljes oltás minimum 3 évig védelmet nyújt a kullancs terjesztette agyhártyagyulladás ellen.

 

A kullancsencephalitis egy akut fertőző vírusos betegség, ami a központi idegrendszert támadja meg. A fertőzött kullancsokon kívül néhány élelmiszer fogyasztásával is terjedhet, főleg a nem pasztőrözött kecske- és juhtej számít kockázatosnak.

 

teraz.sk

Megosztás:
Címkék: kullancs

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!