Nyitókép: Getty Images

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ által létrehozott európai antibiotikum napot 2023. november 18-án ünneplik az Egészségügyi Világszervezet antimikrobiális rezisztencia világhétével együttműködésben, ami 2023. november 18-tól 24-ig tart. Az antimikrobiális rezisztencia világhetének témája idén is az antimikrobiális rezisztencia közös megelőzése marad a 2022-es évhez hasonlóan.

 

Az antimikrobiális rezisztencia az antibiotikumokkal, vírusellenes, gombaellenes és antiprotozoális gyógyszerekkel szembeni rezisztenciát jelenti. Ez a mikroorganizmus azon képessége, hogy túléljen olyan gyógyszer jelenlétében, amelynek célja, hogy elnyomja vagy elpusztítsa. Az antimikrobiális rezisztencia veszélyét világszerte több tényező is felgyorsította – többek között az antimikrobiális gyógyszerek túlzott használata az embereknél, a haszonállatoknál és a mezőgazdaságban, valamint a tiszta vízhez és a higiéniához való rossz hozzáállás.

 

Az Egészségügyi Világszervezet az antimikrobiális rezisztenciát az emberiséget fenyegető 10 legnagyobb globális közegészségügyi fenyegetés egyikének nyilvánította. Az Európai Unióban az antimikrobiális rezisztencia évente körülbelül 35 000 halálesetet okoz, és éves szinten 1,1 milliárd eurós pénzügyi terhet jelent az egészségügyi rendszerekre.

 hirdetes_300x300  

 

Emiatt 2023. június 13-án az EU Tanácsa ajánlásokat fogadott el a fertőzések megelőzésére, az antimikrobiális szerek körültekintő használatára, valamint a kutatásra és fejlesztésre vonatkozó ajánlásokat a megfelelő orvosi ellenintézkedésekhez való hozzáférés biztosítására.

 

Az Európai Unió az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központtal együttműködve több célt is kitűzött 2030-ra: az emberek teljes antibiotikum-fogyasztásának 20%-os csökkentése, a beadott antibiotikumok legalább 65%-ának hatékonysága (megfelelő antibiotikum használata) és három kulcsfontosságú, antibiotikumokkal szemben rezisztens baktérium által okozott fertőzés csökkentése a kórházakban.

 

A komáromi AGEL kórház egészségügyi személyzete többek között két antibiotikum, a gentamicin és a vankomicin szintjének terápiás monitorozásával járul hozzá az antimikrobiális rezisztencia mérsékléséhez.

 

„A sikeres monitorozás eredménye az optimális farmakoterápia, a maximális terápiás hatás elérése minimális mellékhatások mellett, a kezelési (kórházi) idő lerövidítése és nem utolsósorban a pénzügyi költségmegtakarítás”

 

– magyarázza a PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD. vezető gyógyszerész.

 

AGEL/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!