Nyitókép: SITA

 

Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) legfrissebb adatai szerint Szlovákiában tavaly nőtt a középkorú, 1-es típusú cukorbetegek, valamint az inzulinfüggő gyermekek száma.

 

„A diabetes mellitus jelenleg az egyik leggyakoribb és anyagilag legigényesebb krónikus betegség. Sokan a harmadik évezred világjárványaként emlegetik”

 

– mondta az NCZI.

 

 hirdetes_300x300  

A betegek száma rövid távon csökkent

 

Az NCZI legfrissebb adatai szerint a diabéteszes ambulanciákon megfigyelt betegek száma hosszú távon emelkedő tendenciát mutat, még ha a betegek száma rövid távon csökkent is. Az orvosok tavaly a legtöbb beteget 2-es típusú diabetes mellitus miatt figyelték meg, összesen 319 000 ilyen beteg volt.

 

25,5 ezer embert 1-es típusú cukorbetegséggel kezeltek, 2,7 ezer nőt pedig a terhességi diabetes mellitus érintett. 2,3 ezer betegnél egyéb típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak.

 

 

„Az 1-es típusú cukorbetegség esetében évről évre növekszik a megfigyelt betegek száma”

 

– jelentette az NCZI. Számuk tavaly év végén 25 500 volt, szemben a 2021-es 25 000-rel.

 

Az 1327 újonnan diagnosztizált 1-es típusú diabetes mellitusban szenvedő beteg legnagyobb számban a 30-34 éves korosztályból került ki.

 

Növekszik az inzulinfüggő gyermekek száma

 

Ami a cukorbetegség kezelését illeti, a 19 év alatti betegeket hosszú távon leggyakrabban inzulinnal kezelik. Tavaly 95%-uk, azaz 2,3 ezer beteg kapott inzulint. Itt is megfigyelhető az inzulinfüggő gyermekkorú betegek számának emelkedő tendenciája.

 

Míg 1980-ban Szlovákiában 122 200 cukorbeteget figyeltek meg az orvosok, tavaly már csaknem 350 000 cukorbeteg volt, ami csaknem 230 000 fős növekedést jelent.

 

A tünetek általában enyhék és nem specifikusak, mint például a szomjúságérzet, a gyakoribb vizelési inger, a homályos látás vagy a fáradtság.

 

 

„Évekbe telik, mire az ember kellő figyelmet tulajdonít neki. Ennek eredményeként a betegséget gyakran évekkel a megjelenése után diagnosztizálják. A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség szövetkárosodáshoz vezethet, különösen a szemekben, a vesékben, a perifériás idegekben és az erekben. A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a szélütés és az alsó végtag amputációjának fő oka”

 

– zárta az NCZI.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!