Nyitókép: healthmatters.nyp.org

 

Sokan nem is tudatosítják hogy a napi szintű kiadós alvás mennyire fontos a szervezet számára.

 

Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy az alvás elhanyagolható. Ám, az embernek szüksége van pihenésre, ahogy a kikapcsolódásra is. Erre figyelmeztet a Szlovák Közegészségügyi Hivatal, mely szerint elegendő éjszakai pihenés nélkül veszélybe kerül az egészségünk.

 

„Az alvás minősége és mennyisége visszahat a mentális és a fizikai egészségre, ami idővel befolyásolja az életminőséget”

 

 hirdetes_810x300  

–  áll a hivatal közleményében.

 

Mint állítják, egy  felnőtt embernek naponta körülbelül hét-nyolc órát kellene aludnia. Ennek hiánya hosszútávon súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

 

Fénykép: Körkép.sk

 

A kevés pihenés gondokat okozhat

 

Az alvás-ébrenlét ciklus, valamint annak megfelelő és rendszeres betartása a betegségek kialakulása szempontjából is elengedhetetlen. Alvás közben ugyanis csökken az ember vérnyomása. Így ha valaki nem pihen eleget, az idővel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

 

Fénykép: Körkép.sk

 

A tartós alváshiány az immunrendszer legyengüléséhez vezet(het). Ennek következtében az érintett személy fertőzéseket is gyakrabban kap el, ami súlyosabb lefolyású betegséghez is vezethet, figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal.

 

Vizsgálatok sora vár az alváshiányos emberekre. (Fénykép: Körkép.sk)

 

Az alvás az agyműködés szempontjából egyaránt fontos. A kevés pihenés szerepet játszik az érzelmek feldolgozásában, illetve az ember mentális egészségében. Ez utóbbival kapcsolatban:

 

amennyiben az ember nem pihen eleget, idővel feszültebbé válhat, elveszítheti koncentrációkészségét, de akár kedvtelenség, lehangoltság is jellemezheti az érintettet

 

– állítja a szakértő, aki szerint mindez problémákat eredményezhet a magánéletben és a munkahelyen, ami jelentős következményekkel járhat.

 

Illusztrációs fotó: Körkép.sk/archív felvétel

 

Az alváshiány további kockázataként cukorbetegség is kialakulhat.

 

Fénykép: Körkép.sk

 

Tanácsok alváshiány esetén

 

Szakértők szerint rendkívül fontos, hogy ne hanyagoljuk el az alvást, és hogy szervezetünknek rendszeres, minőségi, egyúttal elegendő pihenést biztosítsunk.

 

Körkép.sk/Laky

Felhasznált forrás: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!