Soha nem látott invázióval szembesül a kommunista szigetország. A kubai – amerikai kapcsolatok javulásával rohamosan megnőtt az oda látogató amerikai turisták száma. Ennek köszönhetően az egekbe emelkedtek a szolgáltatások árai, a következő években pedig további drágulásra lehet számítani.

 

A kubai turisztikai minisztérium közlése szerint idén a tavalyi év azonos időszakához képest megduplázódott az amerikai turisták száma. Az ország szállodakapacitása véges, új hotelokat kell építeni. Ugyanakkor a havannai repülőtér sem bírja már a rohamot, itt is bővítésre lesz szükség.

 

Az árak az egekbe emelkednek

 

 hirdetes_810x300  

A turizmus robbanásszerű növekedése nem utolsó sorban a normalizálódó diplomáciai kapcsolatoknak is köszönhető. 2014 decemberében a két ország bejelentette, hogy vége a hidegháborúnak. Onnantól kezdve a Karib-tengeri szigetet mintegy 3,5 millió turista kereste fel. Egyre több az amerikai köztük.

 

kuba1
Kép: explorerworld.hu

 

Az invázió kimerítette az eddigi helyi kapacitásokat, a szállásköltségek az egekbe emelkedtek. Fel is merült a kérdés, képes-e Kuba egyáltalán megbirkózni az ennyire megemelkedett amerikai jelenléttel. Idén ráadásul menetrendszerinti repülőjárat is indul a két ország között. A Reuters szerint az amerikai turisták általában elégedetten térnek haza, közel fele közülük újra visszatér.
Több ezer vendég

 

A statisztikák szerint idén már másfél millió turista látogatott az országba. Közülük 94 ezer nem kubai származású amerikai, ami az előző évhez képest 93 százalékos növekedés. Még nagyobb csoportot jelentenek az Amerikából érkező kubai származású látogatók. Közülük idén már 115 ezren jártak Kubán.

 

Sevilla hotel in Old Havana © Cuba Absolutely, 2014
A híres havannai Hotel Sevilla. Kép: lahabana.com

 

A helyi változásokra jó példa a híres havannai hotel, az óvárosban található Hitel Sevilla esete, mely a nem kevésbé híres gengszter, Al Capone szálláshelyéül is szolgált. Tavaly 120 dollárba került itt egy éjszaka, jelenleg 180 dollárnál tartanak, novembertől pedig már 280 dollárra emelik a díjat. Az év végéig ráadásul reménytelenül ki van adva minden szoba.

 

 

ČTK

 

Nyitókép: fischer.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!