Ma délelőtt 11 óra környékén szirénaszó hívta fel a győriek figyelmét az olajgyár kéményének felrobbantására. Az 50 méter magas kéményt 17 kilogramm robbanóanyag segítségével tették a földdel egyenlővé.

 

A különös odafigyeléssel megtervezett művelet után a robbantóbiztos elmondta, hogy lényegében gond nélkül megtörtént a kémény felrobbantása. Csupán a megfelelő mennyiségű robbanóanyag felbecslése okozott némi nehézséget, mivel a kémény erős téglából épült. Végül a megrendelt 30 kilogramm helyett csak 17 kilogramm robbanóanyagot használtak fel.

 

Összesen 65 lyukat fúrtak a kéménybe, ezekbe helyezték el a tölteteket. A kémény egyébként 50 méter magas és 4,2 méter átmérőjű volt.

 

 hirdetes_300x300  

 

 

Miért kellett felrobbantani a kéményt?

 

Győr ad otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF) és sportolóinak. Ennek céljából a város még áprilisban megkezdte az előkészületeket, amelynek részeként felépítik az olimpiai falut – a ma felrobbantott kémény lényegében útját állta az építkezéseknek.

 

Az olimpiai falu projektje nem kis beruházás: 8 hektáros területen 25 ezer négyzetméter beépített terület lesz. A betoncölöpök száma 242, ezekhez 220 köbméter betont használnak fel. Az atlétikai pályához 1500 ülőhelyet terveznek; a dzsúdó- és multifunkcionális csarnokban pedig a 150–200 rögzített szék mellé még további 300–350 mobil ülőhely tehető, ha szükség lesz az 500-as férőhelyszámra.

 

A tervezők úgy becsülik 300 új munkahelyet teremt a projekt, már most, a kezdeti munkálatoknál 40 új állás jött létre.

 

A létesítményt 2017 májusában, a műszaki átadás után bocsátják a sportolók rendelkezésére.

 

Az EYOF olimpiai falujának látványterve. Forrás: Kisalfold.hu
Az EYOF olimpiai falujának látványterve. Forrás: Kisalfold.hu

 

Kisalföld.hu, Körkép.sk

Nyitókép: Kisalföld.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!