Irányított kényszerleszállást hajthatott végre az a maláj utasszállító, mely 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén. Az új szakértői vélemény még jobban kiszélesítheti a kutatási területet.

Mégsem zuhant le, hanem a irányított kényszerleszállást hajtott végre a 2014 március 8-án eltűnt maláj gép – írja a BBC egy új repülésbiztonsági szakember véleményére alapozva. Larry Vance legújabb teóriája megcáfolja a korábbi híreszteléseket, melyek szerint a pilóta robotpilótára állította volna a repülőt a végső pillanatokban.
Tokió, 2014. március 8. 2013. áprilisi kép a Malaysia Airlines egyik Boeing 777-es repülőgépéről, amely felszáll a Tokió melletti naritai repülőtérről. A malajziai légitársaság egyik, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-ese kétszáharminckilenc emberrel a fedélzetén eltűnt a légiirányítók radarjainak képernyőjéről 2014. március 8-án. Feltehetőleg tengerbe zuhant. (MTI/AP/Kyodo News)
A Malaysia Airlines egyik Boeing 777-es repülőgépe. (MTI/AP/Kyodo News)

 

A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el röviddel a felszállás után, és a feltételezések szerint az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.
Kibővítik a kutatási területet
Az ausztrál hatóságok irányította kutatás Ausztrália nyugati partvidéknél, kétezer kilométer mélyen vizsgálja a tengerfeneket. Ez a zóna a robotpilóta-teória megjelenése után lett kiválasztva.
Ám az új szakértői vélemény után nemcsak a landolás körülményei, hanem a gép kutatására kijelölt terület is megváltozhat, kibővülhet.
Nem csapódott a vízbe
Larry Vance repülésbiztonsági szakember a 60 Minutes ausztrál hírműsornak beszélt a landolás legvalószínűbb körülményeiről. Nemcsak azt a feltételezést zárta ki, hogy a gép még a levegőben esett darabjaira, hanem a kibővített kutatási zóna méretét is kétségbe vonta.
A talált darabok széleinek megvizsgálása is megerősítette véleményében, ugyanis a roncsdarabok csak kis mértékben recéződtek, ez pedig azt jelenti, hogy nem csapódtak bele a vízbe olyan erővel, mint azt korábban vélték. A csűrőlap is ki volt nyitva a landolás pillanatában – és ez csakis akkor lehetséges, ha valaki szándékosan ilyen pozícióba helyezi.
“Nincs más ésszerű magyarázat, a gépet valaki letette a vízre” – foglalta össze.
Nyitókép: news.com.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!