Görögországban, Bulgáriában és Spanyolországban jó néhány szálloda már most teltházas. Az idei szezonban azonban Egyiptom és Törökország is újra felveszi a kesztyűt.

 

Szlovákia lakosai az idei nyári üdülést nem hagyták az utolsó pillanatra. Az utazási irodák által meghirdetett kínálatokra nagyon sokan már az ún. „first momentum”-ban lecsaptak, és valószínűleg jól is tették, hiszen Görögország, Spanyolország és Bulgária egyes szállodái már most teltházasak.

 

Nehéz meghatározni, hogy hol biztonságos

 

 hirdetes_300x300  

Az utazási irodák kínálatait évente 600 ezer szlovákiai veszi igénybe, és körülbelül szintén ugyanennyien vannak azok, akik egyéni módon választják meg azt, hogy mivel is utaznak a tengerparthoz.

 

A nyári üdüléseket tekintve jelenleg a legnagyobb érdeklődés Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Ciprus, Albánia és a Zöld-foki Köztársaság után mutatkozik. Az érdeklődés azonban újra feléledt Törökország, Tunézia és Egyiptom iránt is.

 

Fotó: secretitaly.it

 

Jaroslav Naď biztonsági elemző szerint a legkeresettebb úti célok listája a világban uralkodó biztonsági helyzettel hozható összefüggésbe.

 

 „A szlovákiaiak számára az utazás árán kívül hovatovább egyre fontosabb annak a területnek a biztonságossága is, ahova éppen utazni szeretnének. Természetesen nagyon nehéz megítélni, hogy hol biztonságos, és hol nem. A támadások, sajnos, bárhol előfordulhatnak”

 

– mondta az elemző.

 

Görögország meghosszabbította a szezont

 

Görögországban, Spanyolországban és Bulgáriában nagyon sok szálloda a roppant nagy érdeklődés miatt már végzett az üres szobák árusításával.

 

 „Kréta szigete már április végétől és május elejétől telített. Míg tavaly a hotelek június végére lettek teltházasak, addig idén a szezon egy hónappal előbbre tolódott. Görögországban arra számítanak, hogy a nyári szezont nem októberben, hanem novemberben fogják befejezni”

 

– mondja Mikuláš Milko, a Szlovák Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) alelnöke.

 

Fotó: creti.co

 

Tavaly a legtöbb szlovákiai nyaraló Törökországba utazott

 

A játszmába újra beszállt Törökország, Egyiptom és Tunézia is. Ezek az országok tavaly – az utazás szempontjából – a legnagyobb veszteséggel zártak. Annak ellenére, hogy a törökországi repülőutak száma mintegy 60 százalékkal csökkent, tavaly a legtöbb szlovákiai mégis Antalyába repült. Ez valószínűleg idén sem lesz másképp.

 

A pozsonyi repülőtérről megközelítőleg 2000 charterjárat indul különböző üdülőhelyekre. Ebből a legtöbb (473) repülőút éppen a törökországi Antalyába viszi a nyaralókat. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest az érdeklődés 40 százalékkal emelkedett.

 

Fotó: thomascook.com

 

Mindezek ellenére a terrortámadások szempontjából mindhárom ország rizikós térségnek számít.

 

Törökországra, Egyiptomra és Tunéziára is jellemzőek a belpolitikai problémák, melyek könnyen erőszakosságig fajulhatnak. Ennek következtében Görögország, Bulgária, Spanyolország és Olaszország napjainkban jóval népszerűbb utazási célpontok, mint amilyenek egykoron voltak.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!