Nyitókép: elampy.sk

 

A fény színe, ha tetszik, ha nem, nagymértékben hatással van életünkre. A fény színe szakszerűen a kromatizmussal fejezendő ki, tehát a fényválasztásnál is fontos szerepet játszik. A jól megválasztott fény tónusa ugyanis nem csupán hangulatunkra, de az egész életvitelünkre hatással van.

 

Kromatizmus, mint fontos paraméter

 

Nem szeretnénk tudományos fejtegetésekbe bocsátkozni, de maga a kromatizmus fogalma a féltónusok sorozatához kapcsolódik. A kromatikus színek tartalmazzák a színspektrum minden árnyalatát. A kromatizmus Kelvinben fejezendő ki, aholis a szín melegségéről beszélünk – ezt pedig az alapján, hogy éppen hideg, középfehér/sárga, vagy valóban sárga, esetleg mennyire imitálja a nappali fényt.

 hirdetes_300x300  

 

 

A kromatizmus nem csupán a mesterséges lámpák fényeinek fokát/melegségét fejezi ki, hanem a külső fényekét is, tehát a Nap és Hold fényeit is. Fontos hangsúlyozni, annak érdekében, hogy jobban el tudják képzelni, hogy napfelkelte és napnyugtakor a kromatizmus alacsonyabb, mint nap közben. Felhős égbolt, vagy éppen a hegyek feletti tiszta égbolt kromatizmusa pedig a legmagasabb.

 

 

A kromatizmust, ahogy említettük, Kelvinekben (K) fejezzük ki, értékük 800 – 12 000 Kelvin közt mozog. Megjegyezni annyit érdemes, hogy minél alacsonyabb az érték, annál melegebb a szín (mert minél inkább közelít a színskálán a piroshoz), minél magasabb, annál inkább hidegebb, mert közelít a kékes fényhez.

 

Milyen helyiségekben milyen árnyalatokat használjunk?

 

 

Ideális lenne, ha helyiségeiben ez alapján választaná a fénytónust:

 

Hálószoba, nappali, étkező – meleg fehér, mivel megnyugtató, melegséget áraszt, kellemes, 3000 K körüli.

 

Iroda, fürdőszoba – neutrális fehér, 3000 – 4000 K

 

Rendelők, kozmetikumokat árusító boltok, szalonok, garázsok, műhelyek –  6000 k hideg fehér fény, amelyek energiát ébresztenek, vagy éppen szép színben tüntetik fel a portékát, alanyt, ami munkavégzés során kulcsfontosságú

 

Szakképzett kolégáink  állnak a rendelkezésükre akár személyesen, mailben vagy telefonon. Segitenek Önnek a megfelelő szin kiválasztásában. Forduljon hozzánk bizalommal.

 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.