Mi az, ami a családi társasjátékok említése kapcsán a legelőször eszünkbe jut? Hát persze, hogy a Monopoly! Azonban az elmúlt években a játékok választéka tovább bővült, ezért összeállítottunk egy listát azokról, amelyeket érdemes beszerezni.

 

Ezek a játékok nem csupán a karácsonyi vacsora utáni szórakozást szolgálják, évszaktól függetlenül bármikor előszedhetjük őket. Mivel amellett, hogy összességében az egyik legjobb társasjáték típusok közé tartoznak, a legtöbb közülük elég rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen egy csendes családi estének vagy a rokonok tömeges összejövetelének. 

 

Tabu társasjáték

 

 hirdetes_810x300  

Mindannyiunk számára ismerős a klasszikus Tabu társasjáték menete. Adott 2 csapat, amely közül az egyik próbálja kitalálni az adott szót, a másik pedig kezeli a homokórát. A játék célja, hogy mondassuk ki a csapattársainkkal például a vitorlás szót úgy, hogy mindeközben nem mondhatjuk ki a hullám, a vitorla, a víz, tengerpart és hajó szavakat. 

 

Dixit társasjáték

 

A tarsas.hu családi társasok kínálatában is megtalálható, 2010-ben az év társasjátékának választott Dixit egy francia eredetű asszociációs kártyajáték. Jean-Louis Roubira készítette, Marie Cardouat illusztrálta, és a Libellud adta ki 2008-ban. 

 

Minden játékos 6 darab kártyát kap, rajta csodaszép festményekkel. A kezdő játékos tölti be a mesélő szerepét – kiválaszt a kezében lévő lapok közül egyet, és megpróbál a rajta lévő képről egy mondatot vagy egy kifejezést elmondani, ami szerinte a legjobban jellemző rá, de mégsem fogalmazhat annyira nyilvánvalóan, hogy a játékosok egyből kitalálják. 

 

Ezután a többiek is kiválasztanak a sajátjukból egyet, amelyikre szerintük a legjobban illik a mesélő által említett frázis. Majd jön a lapok felfedése, és a szavazással döntik el a játékosok, hogy melyik képet is választhatta a mesélő. 

 

Meggyőződésünk szerint az ebben a cikkben felsorolt társasjátékok közül talán ez az egyik legjobb a családok és baráti társaságok számára. De ugyanúgy használják a Dixit-et az iskolában történő tanítás során is, készségfejlesztő célokra. 

 

Solo kártyajáték

 

Ennek a játéknak az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt remek szórakozást biztosít. A menete pedig mindannyiunknak ismerős: minden játékos 8-8 lapot kap, amelyektől a lehető leggyorsabban kell megszabadulni. 

 

A lényeg az, hogy a soron következőnek mindig a pakliban legfelül lévő kártyára színében vagy számában egyező lapot kell leraknia. Valamint arra is kell ügyelni, hogy ha egy lap maradt a kezünkben, akkor ne felejtsünk el “Solo”-t kiáltani, vagy különben a diadalmat új lapok húzása váltja fel.

 

Fedőnevek társasjáték

 

Ez is egy díjnyertes társasjáték, amely szintén ideális választás lehet egy családi vagy baráti összejövetelhez. 

 

Két csapat verseng egymással, hogy a lehető leggyorsabban megtalálják az asztalon lévő 25 kártya közül az ügynökeik fedőneveit. Közülük csupán a kémfőnökök ismerik mindegyikük valódi személyazonosságát, és ezekre felváltva célzásokat tesznek. Az csapat nyer, amelyik előbb lép kapcsolatba az összes ügynökével. 

 

Te melyiket választanád? Szemelj ki egyet, és játékra fel!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!