Nemcsak a kezdő háziasszonyok, hanem a tapasztaltabbak is elbizonytalanodnak néha: mit szabad megmosni evés, főzés előtt és mit nem? Nem egyszerű a kérdés, hiszen mindenki mást mond, és a berögzült szokások ezen a téren is nehezen változtathatók meg.

 

A húsok

 

Talán nincs is olyan szakács, aki a húst ne mosná meg főzés előtt. Leginkább azért, hogy esztétikusabbá tegye a terméket, megszabadítsa a véres, nyálkás daraboktól. Mások azt is tudják, hogy a húsokon többféle baktérium is megtelepedhet, éppen ezért mindenképp szükséges az átöblítés a felhasználás előtt.

 

 hirdetes_300x300  

Ám ezzel sem mindig teszünk jót, ugyanis a mikrobák egy része nem is a húsok felületén található, és a sütés-főzés során amúgy is elpusztulnak. Másrészt a húsról lecsöpögő víz a mosogatóba kerülve beszennyezi azt, és itt megtelepedhetnek a kórokozók.

 

A javaslat az, hogy a mosogatótálcát, a vágódeszkát és a konyhapult felületét is minél többször töröljük át, fertőtlenítsük, főzés előtt és után is szánjunk erre időt.

 

A tojás

 

Érdemes-e megmosni a tojást? Ha igen, mikor? Nos, sokan a tojásokat akkor mossák meg, mielőtt a hűtőbe tennék, de ez helytelen. A boltban vásárolt, felületükön megtisztított tojásokat nyugodtan tárolhatjuk megmosás nélkül, és elég csak akkor csap alá tartani őket, amikor az ételt készítjük.

 

A tojás felületén van egy vékony réteg, amit nem szabad eltávolítani felhasználás előtt, mert ezzel drasztikusan csökken a tojás eltarthatóságának ideje. 

 

Akár sütjük, akár főzzük majd a tojást, előtte és utána is alaposan tisztítsuk meg a konyhapultot, mosogatót és mossunk mi is kezet!

 

Egyszerűbb a dolgunk, ha olyan a mosogató csaptelep, amely könnyen kezelhető. Az egykaros kivitel a legjobb, ezzel könnyű szabályozni a víz folyását és hőmérsékletét. A Homelux lakberendezési webáruház konyhabútor kiegészítői között több olyan álló mosogató csaptelep is kapható, mely a modern konyhában nagyon jól mutat, a kihúzható fejjel rendelkező változatok pedig azért előnyösek, mert megnövelik a víz hatósugarát.

 

Zöldségek, gyümölcsök

 

A saját kertünkből felhozott vagy a piacon, termelőtől vásárolt zöldségeket mindenképp mossuk meg, hogy a homokot, egyéb koszolódásokat eltávolítsuk róluk, ehhez is jól alkalmazható a kihúzható fejes csap. Ám a boltban vásárolt, bezacskózott termékeket nem kell víz alá tennünk, hiszen ezt már a gyártók megtették csomagoláskor.

 

A narancs és citrom héját kevesen mossák meg, pedig kellene! Ezeket a déligyümölcsöket ma már olyan anyaggal kezelik, melyek károsak is lehetnek az egészségünkre nézve, ezért alaposan mossuk meg őket pucolás előtt! A késről, körmünkről átkerülhetnek a baktériumok a gyümölcshúsra, így ezért kell megtisztítani, ha kell, dörzsi szivaccsal áttörölni a citrom és narancs héját.

 

A gomba itt is kivétel: a gombát nem kell megmosnunk, mert a vizet magába szívja. Pucolása után a kést és a vágódeszkát azonnal öblítsük el.

 

Nézz körül a webáruházban kapható konyhai eszközök között, biztosan találsz az igényeidnek megfelelő kellékeket.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!