Tény, hogy egy macska rengeteg boldogságot tud csempészni a gazdája mindennapjaiba, de azért számukra sem mindig fenékig tejfel az élet. Például előfordulhat, hogy a cica megtagadja az evést, és az eddig kedvelt eledeléből sem hajlandó csemegézni. Mit tehetsz ilyen esetekben? Nézzük!

 

A mögöttes ok kiderítése

 

A macska étvágytalanságának az oka lehet szimplán a finnyásság, de akár valamilyen betegség is állhat a háttérben. Ezért, ha a macskád szinte egyáltalán nem hajlandó enni, mihamarabb keresd fel az állatorvost, hogy kiderüljön, miért viselkedik így!

 

 hirdetes_810x300  

Lehet, hogy valamilyen légúti betegsége van, esetleg a torka, foga fáj. Ha pedig nincs semmilyen szervi ok, akkor kedvenced szimplán válogatós lett. Ha már kizárta az állatorvos a betegséget, mint lehetséges okot az étvágytalanságra, próbálkozz az alábbi módszerekkel!

 

Csalogatás erős illatú ételekkel

 

Neked is összefut a nyál a szádban, ha valamilyen finom illatot érzel, nem igaz? Képzeld, hogy bundás barátaink e tekintetben nem sokban különböznek tőlünk. 

 

Fogj valamilyen aromás illatú, macskák számára kedvelt ételt, például szardíniát, heringet vagy tonhalat! Ha konzerv formában tudod beszerezni, akkor ügyelj arra, hogy ne legyen olajos vagy ízesített (például paradicsomszószos), hanem lehetőleg natúr lében tartósított!

 

Nyisd ki a macska közelében, majd csalogasd oda, engedd, hogy szaglászni kezdje! Amennyiben felkeltette az érdeklődését, rakj egy kevés halat az ujjadra, és hagyd, hogy lenyalogassa róla! Ha jóízűen falatozni kezd, nyert ügyed van.

 

Az étel felmelegítése

 

Úgy, ahogy nekünk is jólesik egy tányér forró leves, a cicának is lehet, hogy jobban megjön az étvágya, ha melegen tálalod az ételét. A száraz tápokat ne melegítsd, viszont a szaftos konzervekkel vagy alutasakos eledelekkel nyugodtan próbálkozhatsz! Nézz körül a Petguru macskaeledel kínálatában, ahol számos márka terméke közül válogathatsz!

 

Tegyél egy adag eledelt a macska táljába, majd melegítsd át, de ne annyira, hogy gőzölögjön! Amennyiben mégis túllőttél a célon, várj, amíg lehűl egy kicsit, és csak utána kínáld meg vele az állatot!

 

Ez egy apró trükk, de igen hatásos lehet, főleg akkor, ha előtte mindig hideg ételt adtál a cicának. A felmelegített macskaeledelből ugyanis intenzívebben szabadulnak fel az ízek, ráadásul az illata is jobban terjed a levegőben. Már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy a macska étvágya helyrejöjjön.

 

Ha nincs más mód: a mesterséges táplálás

 

Amennyiben a macska betegség miatt egyáltalán nem tud vagy nem akar enni, akkor nincs mese, mesterségesen kell őt etetni. Ez annyit jelent, hogy az eleséget kiskanállal vagy fecskendővel a szájába kell tenned.

 

E célra használhatsz nedves eledelt pépesre turmixolva vagy pasztaállagú eleséget. Juttass egy kis adag ételt a szájába, majd várd meg, amíg lenyeli! Közben tartsd az állatot gyengéden, de határozottan, hogy ne tudjon elszaladni! Az etetés végén ne felejtsd el megdicsérni szép szavakkal és egy kis simogatással!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!