Nincs is jobb érzés annál, mint amikor úgy térünk nyugovóra, hogy jól végeztük a dolgunkat. Aztán reggel elégedetten kelünk és kimegyünk a kertbe megcsodálni azt. Aztán realizáljuk, hogy a “drága” vakond megint tönkretett mindent. A kertészek rémálma válik ilyenkor valóra. Annyi munka, a semmiért!

 

Szerencsére napjainkban elég sok “vakondűző” módszerrel találkozhatunk, így a következő cikkben erről lesz szó egy kicsit bővebben. 

 

Amikor minden odalett! 

 

 hirdetes_810x300  

A kertet szemlélve legszívesebben a hajunkat tépnénk. Itt egy túrás és ott egy túrás, pedig a minap olyan szépen rendbe tettünk mindent. A vakond elleni védekezés egyrészt esztétikai szempontból fontos, másrészt csak így óvhatjuk meg a palántákat és a növényeket a kipusztulástól.

 

Nagy a dilemma azon kérdés kapcsán, hogy a vakond hasznos-e vagy sem, bár igazából ez attól is függ, hogy honnan nézzük. Mi az igazság? Azt hiszem, a választ mélyen belül mindannyian tudjuk. 

 

A vakond hasznos is tud lenni!

 

Sokan nem akarják bántani az apró állatkát és olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel távol tartják a veteményestől. Az AutomataÖntözőrendszer.com kertészeti kiegészítői között számos ilyen módszerre lelhetünk. 

 

A vakond éppúgy az anyatermészet részét képezi, mint ahogyan a növények is. A környezet szerves részéhez tartozik, sőt tevékenysége még hasznossá is teszi őt. Felfalja a csigákat, a férgeket, a földigilisztát is. Látod? Ő csak a dolgát végzi! 

 

Persze ez egyáltalán nem mentség, de talán találhatunk olyan fegyvert ellene, ami inkább riasztó hatású.

 

Vakond elleni, állatbarát védekezési módszerek

 

Szóval, mit tehetünk, ha nem akarunk túl kegyetlenek lenni, mégis úgy érezzük, hogy a vakondnak mennie kell?

 

Az egyik opció az, hogy a lyukakba petróleummal átitatott ruhadarabokat dugunk, amelynek kellemetlen szaga egyhamar eléri a kívánt hatást és a vakond rögtön világgá megy. 

 

Sokan nem is tudják, de a jártokba helyezett sörösüvegek is hasonló hatást váltanak ki, ugyanakkor nem a sör illata lesz az, amitől részegen csatangolva elmenekül az állat. Az üveg hangját a levegő fogja rezgésbe hozni, s ezt a hangot a vakondok nem képesek elviselni. 

 

A másik lehetőség, ha speciális vakondriasztó termékeket szerzünk be. Az elektromos készülékek például az emberek számára nem hallható frekvenciákat bocsátanak ki, amelyek messzire űzik a nemkívánatos kerti látogatókat. 

 

A legegyszerűbb módszer pedig sárfű vagy a kutyatejféle növények telepítése, amelyeket kifejezetten utálnak a vakondok. 

 

Légy tekintettel a természetre!

 

Érthető, ha nem nézzük szívesen azt, amikor valaki tönkreteszi munkánk gyümölcsét. Ez valóban bosszantó tud lenni. Azonban legyünk tekintettel a természetre és igyekezzünk állatbarát riasztásban gondolkozni! Így mindenkinek jó lesz majd, a vakondnak és nekünk is. 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!