Van egy olyan szerkezet a háztartásoknál, a családi házakban, illetve a különféle ingatlanoknál, amely nélkül szinte lehetetlen lenne megállapítani, hogy mennyi az elfogyasztott áram mennyisége. 

 

Pedig nagyon fontos lenne állandóan tisztában lenni azzal, hogy mennyi az aktuális felhasználás, hiszen csak ebből kalkulálható ki a hónap végén fizetendő számla összege. Ebben a cikkben alaposan körbejárjuk a fogyasztásmérőket, hogy mik ezek, és mire használhatóak.

 

A fogyasztásmérők működése

 

 hirdetes_300x300  

Amennyiben megnézzük, hogyan is néznek ki ezek az eszközök, akkor könnyedén láthatjuk, hogy van rajta egy számlap. Erről egyszerűen leolvasható, hogy az adott időszakban, az adott helyszínen mennyi volt az áramfogyasztás mértékbe. Ez tehát nem a pillanatnyi állást mutatja nekünk, hanem az adott periódusban elfogyasztott energiát. 

 

Az Elektrikstore.hu prémium fogyasztásmérőin egy üvegablak kapott helyet, ahol mindig láthatunk egy alumíniumkorongot. Amikor a házban valami elektromos eszköz éppen be van kapcsolva, akkor ez a forgó jelzi ezt a számunkra. 

 

Minél több készülék van működésben, a korong annál gyorsabban forog. Ennek is van tehát egy fordulatszáma, amely arányos a fogyasztott áram nagyságával, a berendezés pedig a nyert adatokat egy időre eltárolja. 

 

Mit kell tudni a modern fogyasztásmérőkről?

 

A manapság beszerezhető változatok jóval innovatívabbnak számítanak, hiszen a kijelzőjük digitális. A folyamatos fejlesztések lehetővé teszik a számunkra, hogy pontosabb mérést kapjunk, ezáltal a leolvasás is egyszerűbb feladattá válik. 

 

Egy modern készülék számára nem gond az áramkimaradás, az áramszünet, hiszen még ezek hosszát és idejét is tárolni tudják. Ez már egy igencsak fejlett technológia, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy mindig tisztában legyünk az aktuális időszak fogyasztásával. 

 

Érdemes tudni továbbá azt, hogy a fogyasztásmérők nagyjából 10 évig bírják problémamentesen, de ez az élettartam akár jóval hosszabb is lehet. Ezáltal pedig egy darabig garantáltan gond nélkül teszi a dolgát, anélkül, hogy javításra vagy cserére lenne szükség.

 

Hol optimális elhelyezni a berendezést?

 

A legtöbb esetben az ingatlanok falainak külső részén, illetve az ingatlanhatár közelében találhatóak meg ezek az eszközök. A felszerelésnél több szempontot célszerű megnézni és figyelembe venni. Az egyik, hogy az adott helyszínt könnyedén el tudjuk érni akár mi, akár az áramszolgáltató. A leolvasás ugyanis rendszeres és egyáltalán nem optimális, ha csak nehezen közelíthető meg a berendezés.

 

Ha sikerül egy olyan megbízható és hosszú élettartamú típust választani, ami még jó helyre is kerül, akkor az általunk felhasznált áram mennyiségéről folyamatos visszajelzést kaphatunk. Persze ehhez mindenképpen fontos, hogy például egy prémium Tracon, Hager, GAO, esetleg egy Schneider Electric modellt szerezzünk be, hiszen ezekkel biztosan nem lesz probléma. 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!