Már a HR szakos egyetemi hallgatók is azt hallják, hogy a munkájukra a legnagyobb veszélyt ezek jelentik: automatizáció, robotok, AI. Kész listákat is kapnak, melyben az oktatóik azt listázzák, hogy mely állások fognak a leghamarabb megszűnni a jövőben. De már valóban itt tartunk? Tényleg kell tartanunk attól, hogy a robotok elveszik a munkánkat? Lássuk!

 

Kutatás még a COVID előttről

 

Még 2018-ban jött ki egy kiváló kutatás arról, hogy Magyarországon 2030-ra már egymillió munkahelyet fog befolyásolni az automatizáció. Szintén ebből a tanulmányból derül ki, hogy a hazai munkaórák közel felét lehetne automatizálni. Szívesen olvasnál további, ehhez hasonló érdekes kutatásokról? Látogasd meg a DreamJo.bs blogját!

 

 hirdetes_810x300  

NAV adatok szerint 2018-ban hazánkban 3.743.689 főt foglalkoztattak, akiknek 4%-a olyan munkát végzett, ami teljesen automatizálható. További 15 százalék esetén az elvégzett munka nagy részére igaz volt ugyanez. És volt még egy további 28 százalék, akiknél részleges automatizálhatóságot állapítottak meg. Ha ezeket összeszámoljuk, akkor ez 1 millió 760 ezer embert jelentett 2018-ban. És ez négy év alatt bizonyára sokat változott.

 

Robotok és automatizáció szinte mindenhol

 

A Nemzetközi Robotikai Szövetség olyan számokat szokott időközönként közzétenni, mely megmutatja, hogy mennyi robot jut 10.000 munkavállalóra. Így tettek már a COVID járvány előtt is, amikor is még 2015-ben adtak ki számokat a témában. Világszinten ekkor ez a szám 66 darab robot volt. Majd immár a járvány időszakában, 2020-ból is közöltek adatokat. Ekkorra közel megduplázódott ez a szám: 10 ezer dolgozóra immár 126 robot jutott.

 

Ha a hazai adatokat nézzük, akkor kisebb számokról beszélhetünk. 2018-as tényadatok szerint 46 robot jutott ugyanennyi munkavállalóra. Azóta csak becsléseink vannak, de 2022-re körülbelül 74-re nőhetett ez a szám idehaza.

 

Lőttek akkor a munkánknak vagy sem?

 

A DreamJo.bs is készített közel 200 ember megkérdezésével egy nem reprezentatív felmérést a témában. Ebből kiderül, hogy a válaszadók több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a betanított munkások állásai szűnnek meg elsőként. Több mint felük szerint a mezőgazdasági dolgozók és 60%-uk szerint a kasszások is veszélyeztetettek. 30%-uk szerint pedig a banki ügyintézőknek és a tisztviselőknek van félnivalójuk.

 

Szinte minden válaszadó (90%) egyetértett abban, hogy a robotizációt és az automatizációt a költségcsökkentés hajtja. Tehát aki elveszti majd emiatt a munkahelyét, az egy költségcsökkentés áldozata lesz.

 

Ha az összképet nézzük, akkor való igaz, hogy számos olyan terület van, ahol a robotok, az automatizáció tényleges veszélyt jelent. Sok esetben tudják átvenni az embertől a feladatokat különböző automatizált megoldások.

 

Ugyanakkor ne feledjük, hogy ezek emberi erőforrást is igényelnek a tervezés és a gyártás során. De az irány nem kérdés. Nagyon jól haladunk afelé, hogy a lehető legtöbb élőmunkát igénylő feladatot kiválthassuk ezekkel a modern megoldásokkal.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!