A kések élezése egy fontos feladat, legalábbis annak kellene lennie, de sajnos sokan még mindig nem szánnak elég időt rá. Mivel kell élezni? Hogyan kell élezni? Mivel, hogyan kell végezni a folyamatot? Talán ezek azok a kérdések, amelyekkel nem igazán vagyunk még tisztában.

 

A következő pár sorban tehát utánajárunk, hogy milyen minőségi manuális élezőkkel találkozhatunk és azt is felkutatjuk, hogy melyikre mi a jellemző. Te is kíváncsi lettél? Akkor tarts velem!

 

A késélezők csoportosítása

 

 hirdetes_810x300  

Az ilyen eszközöket igazából többféle szempontból is csoportosíthatjuk. Vannak közöttük manuális és persze elektromos, gépi változatok is. A Kések Ollók Webáruház karbantartó eszközei között valamennyi változatot megtalálod, viszont mielőtt bármelyiket is megvásárolnád, előtte érdemes többet megtudnod róluk.  

 

A fenőkő használata igényel némi kézügyességet, azonban nem olyan bonyolult az alkalmazása. Esetében szabadkézi módszerről beszélünk, így lényeges, hogy tetszőleges élszöget tudj kialakítani és tartani. 

 

Beszerezhetsz különböző szemcsefinomságú köveket is, amellyel egy egész késkészlet is karbantartható. Viszont használatukhoz némi szakértelem is szükséges.

 

Mi a helyzet az irányított élezőkkel? 

 

Az irányított élezés nagyon hasznos tud lenni, főleg akkor, amikor még kezdetben nem igazán vagy biztos a dolgodban. Ezek a termékek tulajdonképpen segítenek a megfelelő élszög megtartásában. A Work Sharp eszközök például az induló élszög beállításában támogatnak téged, és mindenféle típusú kés élezhető velük. 

 

Léteznek hordozható változatban is, így tulajdonképpen semmi akadálya annak, hogy magaddal vidd őket a terepre. 

 

A Work Sharp termékei között akad olyan darab, amelyik speciális szögtartó fenőkő rendszernek tekinthető. A korundos fenőkő 1000/6000 szemcsefinomsággal rendelkezik, ráadásul a csúszásmentes befogószerkezetnek köszönhetően precíz munkát végezhetsz. 

 

Még több élezőeszköz

 

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkeznünk a csettegőről sem. Ezt a kis eszközt eredetileg a hentesipar számára fejlesztették ki, aztán egyre népszerűbbé vált a háztartások körében is. Magát a kést 2-3 fém pálcika teszi élessé, és bizony ilyenkor a csettegő fura, fémes hangot ad ki. A jó hír pedig az, hogy nem kell a megfelelő szögben tartani a vágóeszközt. 

 

A fenőacél a legelterjedtebb fenőeszköz, hiszen gyorsan elővehető, s alkalmazása sem igényel különösebb szaktudást. A legjobb pedig az, hogy pillanatok alatt visszaállítja a tompa kés élét.

 

Ezek a leghasznosabb manuális élezők, amelyekkel bármilyen típusú kés élezése végezhető, azonban alkalmazásuk előtt mindenképpen győződj meg arról, hogy melyik a neked való, így nem pazarolsz időt, energiát és pénzt sem.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!