A faktoring alternatív, a bankhitelekkel szemben egyszerűbb és gyorsabb, feltételeiben is kedvezőbb finanszírozást jelent a vállalkozások számára, ezért mind többen élnek vele likviditási problémáik megoldására.

 

Igénybevétele esetén a faktorálással szerzett előleget, majd a maradék összeget a könyvelésben is rögzíteni kell, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint kell eljárni. Hogy hogyan történjen mindez, cikkünkből megtudhatod.

 

Milyen esetekben megoldás a faktoring?

 

 hirdetes_300x300  

A faktoring finanszírozás olyan vállalkozások számára jelenthet megoldást, amelyek a hagyományos banki finanszírozás feltételeinek valamely okból, például kezdő vállalkozásként, vagy hitelfedezet hiányában, esetleg korábbi vállalkozási múltjuk miatt nem felelnek meg, vagy nem kívánják cégüket további hitelekkel terhelni, de cash flow problémák miatt azonnali pénzeszközöket igényelnek. A FlexiBill digitális faktoring optimális megoldást jelenthet, ha vállalkozásod halasztott fizetésű számlák miatt kerül rendszeresen nehéz helyzetbe. 

 

A faktorálás során a faktor a számlák megvásárlásával a bruttó ellenérték 80-90%-ával megegyező előleghez juttatja cégedet akár 24 órán belül, így megoldja a likviditás hiányából eredő nehézségeket, így versenyképességed megmarad. Ez a finanszírozási megoldás keretszerződés alapján, hosszabb távon optimalizálni képes a likviditási helyzetet, így segítve céged működését és fejlődését.

 

A faktorálás kontírozása

 

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény alapján kell elvégezni a könyvelésben a faktoringhoz kapcsolódó tételek kontírozását, vagyis a főkönyvi számláknak való megfeleltetést, könyvelést. 

 

A faktor által nyújtott előleg valójában egyfajta pénzkölcsön, vagyis a faktortevékenység pénzügyi szolgáltatás. A vevőkövetelés faktornak történő eladása kötelezettségként könyvelendő el. Ez a kötelezettség magában foglalja a faktor által levont faktorkamat összegét is. A faktor pedig az egyéb követelések között köteles nyilvántartani, szembe állítva az egyéb kötelezettségekkel. Az adóstól jogosan behajtandó összeget a 0 számlaosztályba kell jegyzeni. 

 

A faktoring tartozás, mivel az eladó a vevővel szembeni követelését eladta a faktornak, mindig a pénzintézettel – faktorral – szemben áll fenn.

 

A könyvelés menetét több tényező befolyásolhatja:

 

  • az érintett vállalkozások egymáshoz való jogi viszonya
  • a követelés behajthatósága

 

Az elszámolás könyvelése után, amennyiben az adós a követelést nem a teljes összegben egyenlítette ki, a ki nem egyenlített összeget csak abban az esetben lehet kivezetni a könyvekből, ha az a Szt. előírásai alapján behajthatatlannak minősül, és ez megfelelően dokumentált. 

 

Optimális alternatív finanszírozási megoldás

 

A halasztott fizetési rendszerek több szektorban is megnehezítik a vállalkozások mindennapi működését, új beruházások indítását. A faktoring kedvező megoldást jelenthet, mivel általa a likviditási nehézségek orvosolhatók, ráadásul egyszerű, gyors és rugalmas finanszírozást kínál. 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!