A strandszezonban nemcsak a Balatont, hanem a sekély parttal rendelkező tengereket is ellepik időről időre a különféle algák, moszatok, amelyek közül a kékalgák nagy mennyiségben való megjelenése a feltételezések szerint egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki.

 

Ezzel ellentétben egyes algafajok kimondottan jótékony hatásúak az emberi szervezetre, és bizonyos betegségek esetén hatásmechanizmusát laboratóriumi kísérletekben is igazolták. Mely algafajok okozhatnak allergiát? Akkor most jók vagy rosszak? Szükségünk van-e algákra?

 

Alga kisokos

 

 hirdetes_300x300  

Az algáknak számtalan faja létezik, ezek közül egyesek, mint a Spirulina vagy a Chlorella emberi fogyasztásra is alkalmasak, így étrend-kiegészítők népszerű összetevői, míg másokról ismert, hogy állatra, emberre veszélyes, bőr-, ideg-, májkárosító toxin termelésére képesek. A Ju-Med Egészségcentrum allergia szakrendelésén segítenek kideríteni, mi okozza az allergiás reakciót, illetve abban is, hogyan tudhatja maga mögött örökre az allergiát. 

 

Az algák egyes fajai a szervezet számára rengeteg hasznos anyagot tartalmaznak, természetes vitamin-, ásványianyag- és tápanyagforrások, így hozzájárulhatnak az egészség, a szépség és az energia fokozásához és fenntartásához. Kiváló B-vitamin források, ezenkívül vasat, magnéziumot, cinket, kalciumot szelént és káliumot tartalmaznak. Jól hasznosulnak, könnyen felszívódnak.

 

Antioxidáns hatásuknak köszönhetően támogatják az immunrendszer működését, a vérképzést, hozzájárulhatnak az allergia kezeléséhez, valamint segítik a sport utáni regenerációt, a sebgyógyulást, valamint csökkentik a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

 

Hogyan okoznak egyes algafajok allergiás reakciót? 

 

A kékalga tulajdonképpen egy baktérium, amelynek toxinja fürdőzők esetében allergiás bőrreakciót, kiütést, szemirritációt, illetve az algával fertőzött víz lenyelése esetén hasmenést okozhat. Azonban ez elkerülhető, ha fürdőzés után tiszta vízzel leöblítjük a bőrt. 

 

Az algák, annak ellenére, hogy nem teljes értékűek, kiegészítőként kiváló fehérjeforrást jelentenek a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás esetén. De ilyen minőségben is tapasztaltak már a toxint nem termelő Spirulina által okozott allergiás bőr- és légúti tüneteket.

 

Egyes algafajok mérge azoknál is okozhat bőrirritációt, akik nem allergiásak a kékalgára. 

 

Jó-e az algák fogyasztása?

 

Az ázsiai népek rendszeresen fogyasztanak algákat, de a mexikói indiánok is nagy mennyiségben fogyasztották, illetve Afrikában is ismert. A Spirulina alga hozzájárul az egyenletesebb vércukorszint kialakításához, vagyis segíthet a fogyásban, továbbá prebiotikus hatása révén hozzájárulhat az egészséges bélflóra fenntartásához. 

 

Az algák fenntartható alternatív fehérjeforrások, így a jövőben előnyös lehet beépíteni az étrendbe azzal a fenntartással, hogy kis eséllyel ugyan, de egyeseknél allergiás reakciókat is okozhat. 

 

Az algák okozta allergia tüneti kezelésére van csak lehetőség, és egyelőre még a célzott diagnosztika sem elérhető.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!