Egyre többen döntenek úgy, hogy lemondanak a húsevésről, akár etikai, akár egészségügyi indokkal. De vajon tényleg közelebb kerülünk a fizikai jóllét állapotához a húsról történő lemondással? Egészségesek a vegetáriánus receptek, s ha igen, akkor miért? 

 

Melyek a vegetáriánus receptek előnyei? 

 

Ma már számtalan ízletes vegetáriánus étel létezik, némi inspirációért érdemes körülnézni a MamaVita mentes receptek között. Ami közös bennük, hogy a húsfélék helyett többségbe kerülnek a zöldségek, és gyümölcsök, emellett több teljes kiőrlésű gabonát, és magvakat is fogyasztunk. Ennek előnye, hogy magasabb rostbevitellel számolhatunk. 

 

 hirdetes_300x300  

Ezenkívül bőségesen ellátjuk szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. A rostokban gazdag táplálkozás révén támogatjuk az emésztésünket, segítjük a salakanyagok és méreganyagok eltávolítását. Plusz előnye a rostdús táplálkozásnak, hogy ezek az ételek hosszabb időn keresztül teltségérzetet biztosítanak, emiatt diéta esetén is különösen javasoltak. 

 

De honnan szerezhetünk be vegetáriánus alapanyagokat, és élelmiszereket? Például a MamaVita növényi termékek kategóriájából! Ezen az oldalon kifejezetten mentes élelmiszerek bőséges választékát találjuk, különféle diéták, mentesség, valamint ételérzékenység szerint is szűrhetünk a keresőjében. 

 

Visszatérve a vegetáriánus táplálkozás előnyeire: szintén mellette szól, hogy igen változatos recepteket találhatunk ebben a témakörben, melyek ízletesek, táplálóak, és mégis húsmentesek. Vegetáriánus étrendnél egyéb állati eredetű termékeket is bejuttatunk a szervezetünkbe, például tojást, tejtermékeket, ezáltal teljesnek mondható az étrend. Biztosítjuk az esszenciális aminosavakat is testünk számára. 

 

Húsmentes receptek változatosan

 

A húsfogyasztás mellőzését illetően az okok igen sokfélék lehetnek. Egyesek etikai megfontolásból, mások a húsipari előállítás környezetkárosító hatásai miatt döntenek  a vegetáriánus étrend mellett. Az állatok hormonokkal való kezelése szintén a főbb okok között szerepelhet mindazoknál, akik végül a húsfogyasztás kiiktatását választják.

 

Bármi is a személyes indíttatásunk, azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a szervezetünk számára az összes fontos tápanyagot biztosítanunk kell. Ne szenvedjen hiányt semmiben sem! 

 

A hús elhagyásának főbb kockázata az alacsony fehérjefogyasztás, valamint a B12 vitamin hiánya. A jó hír viszont, hogy számos proteinben gazdag növény rendelkezésünkre áll, melyek fogyasztása fedezheti a megfelelő fehérjemennyiséget. Ilyenek például a hüvelyesek, a szója, és a szejtán. A tejtermékek, valamint a tojás szintén remek fehérjeforrások, melyek segítik a B-12 vitamin hasznosulását is. 

 

Izgalmas ízek, más-más alapanyagok

 

A vegetáriánus étrend is lehet teljes és változatos. A legfontosabb, hogy odafigyeljünk a szükséges tápanyagok fedezésére. Szerencsére rengeteg kifejezetten vegetáriánus recepttel találkozhatunk, melyek rendhagyóak, különlegesek, és rengeteg új ízzel, és elkészítési móddal ismertetnek meg. 

 

Érdemes kísérletezni, és különféle elkészítési módokat, felhasználási ajánlásokat is kipróbálni! 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!