Képzelje el az alábbi szituációt: egy ízletes szivar után nyúl, és a cédrussal párosított dohány kellemes illata tölti meg az orrát. Hogy meggyőződjön arról, megfelelő állapotban van-e az elszíváshoz, azért rápillant a humidor belsejében lévő higrométerre.

 

Ha Ön megfelelően előkészítette a humidort, továbbá gondoskodott a szivarjai folyamatos forgatásáról és az ideális párásításról, akkor minden értéknek rendben kell lennie. De a szivarok megfelelő állapotában nem csupán ezek a tényezők játszanak szerepet, hanem a humidor belsejét alkotó fa is – jelen esetben a spanyol cédrus. 

 

Abban az esetben, ha az Önét valami más fafajta alkotja, akkor előfordulhat, hogy emiatt tapasztal problémákat a szivarjaival kapcsolatban. A jó hír viszont az, hogy a Humidorshop.hu kínálatában lévő  humidorok spanyol cédrus béléssel vannak ellátva. 

 

 hirdetes_810x300  

Spanyol cédrus eredete

 

Sokak meggyőződésével ellentétben a spanyol cédrus nem Spanyolországból származik – elsősorban Dél-Amerikából és Afrikából eredeztetik. De akkor miért nevezik így? Ez egy érdekes sztori. A kubaiak, akik az egyik legfőbb szivarkészítőnek számítanak, a múlt században kezdték így nevezni ezt a fafajtát, mivel nagyon szerették, ahogy a spanyolok a humidorjaikat építik.

 

Miért olyan jó választás ez a fafajta?

 

Ugyan mindegyik fa felszívja a nedvességet, de a párásítás ennél kicsit bonyolultabb, ezért a legtöbb fajta nem megfelelő a humidor kibéleléséhez. Vegyük például a tölgyfát! Ez egy keményfa, és mint ilyen, rendkívül sűrű. Ez a sűrűség azt jelenti, hogy közel sem elég porózus ahhoz, hogy megfelelő egyensúlyt tartson fenn a humidorban. Így az évi két “beavatás” helyett ezt a folyamatot szinte havonta meg kell ismételni. 

 

A spanyol cédrus puhább, és ennek eredményeként nemcsak eltárolja a nedvességet, hanem ki is engedi, ha a humidor belsejében kialakuló körülmények túl szárazzá válnak. Továbbá az is hozzájárul a népszerűségéhez, hogy egy igazán kellemes aromával rendelkezik. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek a cégeket is arra késztetik, hogy egész helyiségeket béleljenek ki vele a szivarok hosszú távú érlelésére.

 

Spanyol cédrustól jobb ízű lesz a szivarja

 

A spanyol cédrus másik nagy előnye, hogy felerősíti az édeskés és a fás jegyeket, amelyek a cédrus kellemes aromájával párosítva szuper triót alkotnak. Amennyiben nem hisz nekünk, akkor javasoljuk, hogy távolítson el egy szivart a humidorjából, és várjon néhány napot, amíg elszívja. Érezhetően más lesz az íze, mint a többi szivarjának. Hogy ez jót vagy rosszat jelent, az főként Önön múlik, de igazán elgondolkodtató. Szerintünk mindenképpen megéri a kísérletezést.

 

Nem korhad el

 

Ugyan a spanyol cédrus magába szívja a felesleges nedvességet, de ezt egyedülálló módon is szűri meg, ami megakadályozza a fa korhadását, és ezáltal a humidor gyakori lecserélését is.

 

A fentebb leírtak ékes bizonyítékai annak, hogy a féltve őrzött szivarjainak hosszú távú tárolására azokat a humidorokat érdemes előnyben részesítenie, amelyek spanyol cédrussal vannak bélelve.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!