Egy csodás sövény minden kert ékessége lehet, nem csupán egy élő kerítés, hanem dekorelem is. Ám mivel növényekről van szó, ezért nyilvánvalóan több odafigyelésre lesz szükség, mint egy sima kerítés esetében. 

 

A profi kertészek azonban ismerik azokat a hasznos praktikákat, melyek alkalmazásával a sövény mindig a legszebb formáját mutatja majd.

 

1. Jól válasszuk meg a sövényt alkotó növényeket!

 

 hirdetes_810x300  

Igaz, hogy a gondozásnál már főként az öntözésre, a talaj tápanyagozására és a finnshop.hu-n kapható Fiskars sövénynyírók rendszeres használatára kell odafigyelni, de ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg, egyáltalán hogyan kell sövényt választani!

 

Sokféle növénytípus alkalmas rá, hogy élő kerítést neveljünk belőle. Ezek közt léteznek gyorsan növő fajták is, amelyeknél nem kell 5-10 évet is várni arra, hogy magas, sűrű sövényt alkossanak. Viszont pont ezen tulajdonságuk miatt gyakran kell nyírni őket, illetve magasabb a vízigényük is, tehát a rendszeres locsolást sem ússzuk meg. 

 

Ha nem akarjuk vállalni az ezzel járó gondokat, akkor válasszunk lassan növő, szárazságtűrő fajtákat! A sövényünk állhat örökzöld, illetve lombhullató, vagy akár virágzó növényekből is. Az előbbiek egész évben takarnak, az utóbbiak télen kevésbé, viszont tavasszal és nyáron csodaszépen mutatnak. 

 

A növényeket a fajtájuk szerinti ajánlott távolságra ültessük egymástól, a kiásott gödörbe pedig tegyünk némi trágyát vagy komposztot is! A gödrök feltöltése után ne maradjon el a locsolás! Mindig járjunk utána, hogy a kiszemelt növényt ősszel vagy tavasszal érdemesebb-e elültetni!

 

2. Ne feledkezzünk el a sövény gondozásáról!

 

Az öntözés mellett a legfontosabb feladatunk a sövény rendszeres megnyírása lesz. Fajtafüggő, hogy erre elég évente egy alkalommal sort keríteni, vagy akár kétszer, háromszor is szükség lesz rá. 

 

A művelethez használjunk egy jó minőségű sövénynyírót, aminek éles a pengéje és kényelmes a fogása, így könnyen tudunk vele dolgozni. A Fiskars termékeiben például egész biztosan nem fogunk csalódni.

 

A nyírást mindig alulról kezdjük és úgy haladjunk felfelé, mert így a levágott ágak nem akadnak fenn, hanem rögtön leesnek a földre. Még ha egyenes oldalú sövényt is szeretnénk, akkor is úgy formázzuk, hogy alul egy kicsit szélesebbre hagyjuk! Ez azért fontos, mert így a felső ágak nem takarják el teljesen az alsók elől a napfényt. 

 

3. Alkossunk egyedi formákat!

 

Túlságosan unalmas már a szabályos téglatest formájú sövény? Sebaj, a következő nyíráskor legyünk formabontók! Amennyiben már van némi gyakorlatunk benne, bátran lépjünk ki a komfortzónánkból, és formázzuk a sövényt kedvünk szerint!

 

Az interneten számos remek ötletet találunk, melyekből inspirálódhatunk, de akár a saját fantáziánkra is hagyatkozhatunk. Készítsünk oszlopokat, kerekded formákat, boltíves alakzatokat, és ami még eszünkbe jut! Egyre figyeljünk: mindig apránként nyírjuk csak meg a növényt, mert ha túl sokat vágtunk belőle, akkor hosszú idő lesz, mire visszanő és korrigálhatjuk a bakit!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!