A kollagén a szervezetünkben természetesen is előfordul, olyannyira, hogy a testünket alkotó fehérjék mintegy ⅔-át teszi ki. A szervezet önállóan is elő tudja állítani, ám az idő előrehaladtával a kollagéntermelés intenzitása nagyban csökken, majd meg is szűnik. Pótlása ezért elengedhetetlen.

 

Ezért fontos a kollagén pótlása

 

A kollagénnek több fajtája is létezik. Az I-es típusa a csontokban és az inakban található meg nagy mennyiségben, de a ráncok kialakulásának csökkentésében is meghatározó a szerepe. A II-es típusa a porcokban fordul elő, míg a III-as típusa a bőr és a belső szervek rugalmasságáért felel. Ez utóbbi típust az étrend-kiegészítők nem igazán tartalmazzák.

 

 hirdetes_810x300  

A SzépségCenter minőségi kollagén választéka segítségével könnyen megoldható a kollagén optimális pótlása. A kollagén termelődése a kor előrehaladtával egyébként is csökken, de számos tényező is negatívan hathat rá. Ilyen például a dohányzás, a stressz, a légszennyezés, a napfénynek való fokozott kitettség (nem véletlenül fontos a megfelelő fényvédelem), valamint az egészségtelen táplálkozás is. 

 

Kollagén bevitele természetesen

 

Kollagént számos étel tartalmaz, például a csontleves, a zselatin, a tojás és a spirulina is. Érdemes ezeket rendszeresen fogyasztani a kollagén pótlása érdekében. Emellett ajánlott olyan ételeket is beiktatni az étrendünkbe, amelyek a kollagén termelődését természetes módon képesek fokozni. 

 

Ilyenek például a zöld leveles zöldségek (pl. a sóska és spenót), a tökmag, a citrusfélék, az eper, és a mindenre hatékony megoldást nyújtó fokhagyma is, azonban ezekből nagyon sokat kellene fogyasztni az optimális hatásért. Így javasolt étrend-kiegészítővel kiegészíteni táplálkozásunk, hiszen koncentráltan tartalmaz optimásan felszívódó kollagént, és ott hat, ahol szükség van rá. 

 

Az étrend-kiegészítők előnyei

 

A kollagén önmagában nem tud felszívódni, hasznosulásához enzimek szükségesek. Ezek peptidekre bontják, amelyek aztán ott fognak akcióba lépni, ahol szükség van rájuk. Ezek alapján a hidrolizált kollagén tekinthető a leginkább értékesnek, hiszen már önmagában is peptidekre van bontva. 

 

A szervezet a kollagén egy részét fordítja a bőr rugalmasságának növelésére, azt azonban lehetetlen előre megmondani, hogy pontosan milyen mennyiséggel cselekszik majd így. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a kollagén hasznosulásához és beépüléséhez C-vitaminra is szükség van. 

 

Míg a szervezet C-vitamin igénye nagyjából 75 és 120 mg között mozog – amelynek bevitele zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is megoldható – addig a kollagén szintéziséhez mintegy 1000 mg alkalmazására is szükség lehet. Mivel azonban fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát, érdemes inkább csak kúraszerűen alkalmazni!

 

A kollagén íze nem kellemes, így a halból készült változatot ajánlott joghurtba vagy más tejtermékbe keverve fogyasztani, míg a marhakollagén jól illik a kávéhoz vagy a különböző gyümölcslevekhez. 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!