Manapság az internetet teljesen természetesnek vesszük. Ott van az okostelefonokban, a számítógépben, szinte már alig van olyan munkahely, ahol nem használják a mindennapokban. A távolságok teljesen eltűntek globálisan, a kommunikáció teljesen átalakult. Folyamatosan érkeznek az újítások, hogy mégis milyen eszközön érhető még el, de nem volt ez mindig így.

 

A jövő már bárki számára elérhető

 

Kezdjük először azzal, hogy jelenleg milyen újdonságokkal találkozhatunk. Az egyik legnépszerűbb terület manapság a különböző okoseszközök, amelyekkel körbe vehetjük magunkat. Elég megnézni a Xiaomishop.hu okosotthon kínálatát, és máris láthatjuk, hogy egyáltalán nem luxus termékekről beszélünk.

 

 hirdetes_300x300  

Ma már szinte minden otthon található eszközt össze tudunk kötni például Wi-Fin keresztül, aztán együtt vagy éppen külön-külön is irányítani lehet őket az okostelefonunk segítségével. Elég hozzá a megfelelő applikáció, és bármikor megnézhetjük mit mutat az otthoni biztonsági kamera, vagy előre beidőzíthetjük a klímát, hogy kellemes hőmérséklet várjon minket mire hazaérünk. 

 

A robotporszívók már egyáltalán nem számítanak újdonságnak, pedig ezek is folyamatosan fejlődnek. Egyre több otthonban állják meg a helyüket, és a hatékonyságuk is folyamatosan növekszik, hogy a legmakacsabb szennyeződésekkel is meg tudjanak birkózni.

 

Hol kezdődött az egész?

 

Ideje visszamenni kb. 60 évet az időben, ugyanis ekkor hozták létre az Egyesült Államokban egy védelmi projekt keretében az ARPANET hálózatot, ami különböző kutatóintézetek közti kommunikációt tette lehetővé. A következő nagy lépés a TCP/IP protokollrendszer létrejötte, aminek köszönhetően számítógépek és hálózatok összekapcsolása vált lehetővé. Ezt követően érkeztek a főcsomópontok, majd végül elérkeztünk a World Wide Web korába, amivel weboldalak, hiperhivatkozások és webes tartalmak megjelenítése történhet meg.

 

A világ első weboldala a CERN kutatóintézethez tartozik, amit 1991-ben hoztak létre. Egyszerű szöveges tartalom volt megtalálható rajta, ami jól bemutatta a WWW rendszerét, architektúráját, úgy az egész projektet.

 

Az első e-mail és a weboldalak kora

 

Természetesen a weboldalakon kívül a különböző kommunikációs formák megjelenése jelentette az igazi áttörést. Ez volt az e-mail, amiből az elsőt 1971-ben küldték az ARPANET-en. Ekkor vezették be a “@” (kukac) jelzést is az üzenetek címzéséhez.

 

2021-re az elérhető weboldalak száma elérte a 6 milliárdot, ami már akkora információ mennyiséget jelent, hogy egyedül nem is tudnánk feldolgozni. Ezen kívül még rengeteg olyan webes tartalom van, ami privát és csak belső hálózatokon keresztül érhető el. Manapság már a legnagyobb figyelem a különböző közösségi oldalakra irányul, hisz itt még gyorsabban vehetjük fel a kapcsolatot ismerősökkel, vagy éppen ismerhetünk meg új embereket. Az internet határait még mindig csak feszegetjük, a fejlődés nem lassít.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!