Ha magad tudod megtermelni a konyhai zöldségeket, akkor biztos lehetsz abban, hogy jó minőségű, nagyon értékes tápanyagokkal kényezteted a magad és a szeretteid szervezetét. Ehhez kényelmes megoldást jelentenek a magaságyások, amelyek nagyon hasonlóak a virágládákhoz, ám méretüket tekintve sokkal nagyobbak. Nagy előnye ennek a termesztési-termelési módszernek, hogy a talaj minőségét minden esetben te határozod meg.

 

Tedd szebbé az ágyásokat és hatékonyabbá a munkát

 

Ha magaságyást szeretnél kialakítani, akkor érdemes körülnézned a JOSZERSZAM.com kerti szerszámainak kínálatában. Itt megtalálsz minden olyan szükséges eszközt, amellyel hatékonyan és eredményesen elvégezheted a magaságyásban szükséges kerti munka folyamatokat.

 

 hirdetes_300x300  

A magaságyással kapcsolatban nagyon lényeges a megfelelő előkészítés. Hiszen itt te határozod meg a méreteket, a magaságyások elhelyezkedését és a talaj összetételét. Sok múlik tehát azon, hogy ezeket mennyire hatékonyan készíted elő, és mennyire lesz tökéletes a kivitelezés. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni. Más kell a zöldségeknek, más kell a virágoknak és megint más kell a gumós növényeknek.

 

Tervezés és kivitelezés

 

Érdemes először a megfelelő hely kiválasztására összpontosítani. A megfelelő nap, illetve a megfelelő árnyék biztosítása alapvető. Az sem hátrány, hogy közel legyen a locsolási infrastruktúra. Egy ágyás esetén a másfél méteres szélesség az ideális, hiszen azt egy felnőtt még kényelmesen át tudja érni, így minden nap hatékonyan el lehet végezni a szükséges műveleteket.

 

Ha megvan a hely, akkor indulhat a tervezés. Elsőként a szerkezet alapanyagairól kell dönteni. A beton- és a fémszerkezetek általában nem szerepelnek az ajánlott anyagok között, mert túl ridegek. Sokkal inkább megfelel erre a célra a fa, a kő, a tégla vagy bármilyen más természetes anyag.

 

Elsőként egy körülbelül tíz centiméteres alapot kell elkészítened, majd tömörítened. Erre jöhet egy geotextil réteg, amely hatékony védelmet képes majd adni a gyomok ellen és megakadályozza a vakondok látogatásait. Utána jöhet a keret elkészítése a kiválasztott anyagból, majd a feltöltés. Ez akkor ad majd ideális alapot a növényeknek, ha a rétegezést jól végzed el.

 

A megfelelő rétegekben rejlik a titok

 

Alulra kerüljön néhány centiméter kavics, ami elvezeti majd a fölös vizet, így a növények gyökere nem rohad el a túl csapadékos időben sem. Utána jöhetnek a lassan bomló szerves anyagok, mint a metszési hulladékok, falevelek, gazok, zöldséghéjak. Ezután folytathatod egy réteg trágyával vagy komposzttal és a legvégén a termőfölddel. Utóbbival csurig töltsd a magaságyást, mert a szint abban a bomlás miatt egy kicsit le fog süllyedni. Már csak el kell vetni vagy ültetni a növényeket és gondoskodni mindig a nedvesség utánpótlásáról. Kézi kerti szerszámokkal kényelmes és örömteli lesz ott minden nap a munka.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!