A fogérzékenység, az időnként tapasztalható sajgás mind azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Mit lehet ilyenkor tenni? Létezik más út, mint a gyökérkezelés? Az alábbi cikkel segítünk egy kicsit alaposabban megismerni a fogak megmentésére irányuló opciót.

 

A Budapest Dental Biodentine kezelése lehetőséget kínál a probléma orvoslására, olvasson tovább, és részletesen megismertetjük a Vital pulpa terápiával.

 

Mit jelent a Vital pulpa terápia?

 

 hirdetes_810x300  

Ennek megértéséhez először azt kell tisztáznunk, hogy különböző dentinszövetek kategorizálhatók: a puha, a keményebb és a karcolhatóan kemény. Ez amiatt lényeges, hiszen eltérő az egyes szövettípusok fertőzöttsége szuvasság tekintetében.

 

Eszerint a középkemény dentin a fogüregben hagyható, természetesen a kezelési terv mellett, a biodentine anyag révén a pulpa regenerációja megoldható. Ennél az esetnél a kezelt fogak 99%-a megmenthető.

 

Súlyosabb szuvasodásnál kétlépéses kezelési eljárás alkalmazandó, ilyenkor is meg kell őrizni a pulpaszövet épségét, viszont a pulpális falon túl alaposan ki kell tisztítani a területet, s ugyanúgy bevetni a Biodentine-t is.

 

Pár hónappal a kezelést követően az ismételt feltáráskor a keményebb szuvas dentin kipucolása után következhet az érintett fog felépítési folyamata. Látható, hogy van rá mód, hogy elkerüljük a gyökérkezelést, s a fogat megmentsük, csupán ilyenkor két lépés szükséges ennek megoldására.

 

Hogyan kivitelezhető mindez?

 

Egyrészt olyan klinikát kell választani, ahol alkalmazzák a Vital pulpa terápiát, vagyis rendelkeznek a szükséges ismeretekkel, gyakorlattal. Megfelelő háttér egyértelműen elengedhetetlen, mind tudásban, mind tapasztalatban és az eljárási mód ismeretében.

 

Kizárólag nagyítás mellett végezhető a terápia, ugyanis szabad szemmel nem különíthetők el a dentin szövettípusok, ez a kofferdam izolálás során tehető meg. Ennek köszönhetően csupán a kezelendő fog látszik, így sokkal precízebben végezhető a munka, jobb rálátást biztosít, ugyanakkor a magas koncentráltságú fertőtlenítő anyag használata is egyedül így lehetséges.

 

Ez a lépés is részét képezi a pulpaterápiának, azonban ez csak abban az esetben megengedett, ha valóban elvégeztük az izolálást és biztosítottuk a nyálkahártya védelmét a maró anyagokkal szemben.

 

Hogyan dönthető el, hogy sikeres volt a kezelés?

 

A fogbél regenerációjához több hónap is szükséges, vagyis ez idő alatt a páciensnek mindenképpen kímélnie kell a fogát a lehető leggondosabb módon. Amint letelik a 3 hónap, a kontrollvizsgálat során megtörténik a vitális funkciók ellenőrzése. Pozitív eredmények után következhet a fogbetét felépítése.

 

Mikor javasolt a Vital pulpa terápia? Olyan esetekben, amikor röntgenen észlelhető a szuvas terület, azonban a fog még csak időszakosan sajog, kellemetlen vagy érzékeny. Ilyenkor még küzd az életben maradásért, a legtöbb, hogy mi is megtesszük érte, amit lehet. Ellenkező esetben kialakul a fogbélgyulladás, s itt már csak a gyökérkezelés lesz a járható út.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!