Ahogy a nyár egyre melegebbé, a vizek fürdésre egyre inkább alkalmassá válnak, úgy nő az igény minden családban, hogy a jól megérdemelt néhány napi, egy-két heti szabadságot valami erre alkalmas nyaralóhelyen kiélvezzék.

 

Mint ahogy a lakókocsis nyaralás is mondhatni reneszánszát éli, sokan vágnak neki az útnak egy mobilizált szálláshellyel az autó mögött, viszont az alkalmi lakókocsisok sok esetben nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal, köztük azzal sem, hogy melyik járműkategóriába tartoznak így az autópályán. Ezzel a cikkel nekik kívánunk segíteni.

 

Matrica és egyéb szabályok

 

 hirdetes_300x300  

A kérdés, hogy melyik járműkategóriába tartozunk lakókocsival, milyen autópálya matrica árak vonatkoznak ránk, némileg összetett. A vezetőnek kell utánajárnia, hogy a mérettől és egyéb paraméterektől függően a vontatmány adott esetben a D1, D2, vagy éppen B2 kategóriába tartozik-e.  Persze ne feledkezzünk meg az utánfutó (U) kategóriájú e-matrica lehetőségéről sem. A kategória meghatározásához mindig a forgalmi engedélyben szereplő adatokból kell kiindulni. Nézzünk néhány példát!

 

Ha a vontatott lakókocsi  3,5 tonna alatti,  a vontatást végző jármű díjkategóriája a mérvadó. Ha sima D1-be tartozik,  a lakókocsira nem kell külön matricát venni. Ha a vontató jármű D2-be vagy B2-be esik, akkor a lakókocsira külön U matrica vásárlása a kötelező.

 

A 3,5 tonna feletti lakókocsi forgalmi engedélyében M1, M2 vagy M3 betűkód szerepelhet. Első esetben D2 matricát kell rájuk venni, a másik két esetben pedig B2-et.

 

A sebesség megválasztása

 

A gyorshajtás mindig veszélyes sport, de különösen igaz ez a lakókocsit vagy egyéb vontatmányt húzó járművekre. Ennek legfőbb oka, hogy a vontatmánnyal maga mögött az autó egészen másképpen reagál fékezésre, irányváltásra, mint egyébként, ezért fokozott éberségre van szükség.

 

A KRESZ is igyekszik ezt hangsúlyozni az által, hogy alacsonyabb sebességhatárok vannak érvényben a vontatmányt húzó járművekre. A maximális haladási sebességük autópályán 80 km/h, autóúton és lakott területen kívül 70 km/h. Lakott területen belül éppen úgy 50 km/h val haladhatnak, mint a személygépkocsik.

 

Utazás tervezésekor az alacsonyabb sebességhatár miatti hosszabb menetidőt figyelembe kell venni, főleg, ha szeretnénk a kevésbé forgalmas idősávban utazni, vagy például egy kompot kell elérnünk.

 

Fő a biztonság!

 

Ha lakókocsival utazunk, a nagyobb infrastruktúra több ellenőriznivalót is jelent. Már az indulás előtti napokban, hetekben vizsgáljuk át, minden rendben működik-e, illetve azt is érdemes végiggondolni, hogy van-e elég tapasztalatunk vontatmánnyal való vezetésben a kitervelt úthoz.

 

Indulás előtt nézze át az irányadó jogszabályokat, hogy ne kövessen el tudtán kívül szabálysértést.

 

A vontatmányt érintő szabályokat az alábbi rendeletekben találja:

 

  • a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, 
  • a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet, illetve
  • a 326/2011. (XII. 28.) kormányrendelet.

 

Balesetmentes közlekedést és kellemes nyaralást kívánunk!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.