A progeszteron az egyik legfontosabb női hormonunk, mely a terhesség sikerességét támogatja, valamint a menstruációs ciklust szabályozza. Szervezetünk olyan, mint egy érzékeny gépezet, ha felborul a hormonegyensúly, az rögtön jelentkezik máshol.

 

A hormonhiány kezelhető különféle termékekkel, mint például a Vital-maxnál kapható progeszteron termékekkel, de először lássuk, mit is kell pontosan erről a hormonról tudni.

 

Mi a progeszteron feladata?

 

 hirdetes_810x300  

A menstruációs ciklust több hormon is irányítja, de a két “vezető szerepet” a progeszteron és az ösztrogén tölti be. Utóbbi főként a petefészekben termelődik, mennyisége az ovulációt követően, az úgynevezett luteális fázisban kezd növekedni.

 

A progeszteron megvastagítja a méhfalat, hogy az esetleges embrió megtapadhasson rajta, ilyenkor egyébként hangulatingadozásokat tapasztalhatunk a kortizol nevű stresszhormon termelődése miatt. A bőrünk érzékenyebbé válhat, ilyenkor érdemes még jobban odafigyelni az egészséges étkezésre és a megfelelő alvásra.

 

Hogy jelentkezik a hiánya?

 

A stressz, a petefészek nem megfelelő működése, vagy gyógyszer mellékhatása is okozhat olyan állapotot, amikor a progeszteron nem termelődik megfelelő mennyiségben és ütemben a szervezetben.

 

Ez pedig hamar kívül-belül meglátszódhat, méghozzá ilyen formában:

 

  • Problémák adódnak a menstruációs ciklussal: görcsök, fájdalmak, hosszú ciklus, rendszertelen vérzés keserítik meg a mindennapokat.
  • Izzadás, hőhullámok jelentkeznek (és nem azért, mert nyár van): ha nem az időjárás vagy a változókor okozza, progeszteronhiányra gyanakodhatunk hirtelen, ok nélküli izzadásnál.
  • Alvási nehézségek: nehezen alszol el, gyakran felébredsz? Ugyan ez lehet más életmódbeli probléma következménye is, de a hormon hiánya is okozhat hasonló tüneteket.
  • Hangulatváltozások nem csak a PMS idején: szorongás, depresszió, a stresszre való fokozott érzékenység egyik kiváltója lehet szintén ez a hormonhiány, de persze nem csak erre lehet gyanakodni.
  • Gondok a hálószobában: a fájdalmas közösülés, a hirtelen lecsökkent libidó mögött is állhat a progeszteronhiány.

 

Kezelési lehetőségek

 

A hormonegyensúly visszaállításában nagy szerepet játszik az életmód. A változatos, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres sport, a káros szenvedélyek mellőzése, a stresszkezelési technikák gyakorlása segíthet ebben. Ez fokozottan fontos akkor, amikor valaki gyermekvállalás előtt áll, hiszen a progeszteronhiány gyakori oka annak, ha nehezen jön össze a baba.

 

Ezek mellett olyan természetes alapokon nyugvó étrend-kiegészítőkhöz is fordulhat az ember, mint például a progeszteronkrémek, melyeket az erekkel sűrűn behálózott testrészeinkre – nyak, karok és combok, mellkas – kell kenni naponta a jobb felszívódás érdekében.

 

Használata előtt mindenképpen konzultálj orvossal, hogy hamar újra régi önmagad lehess!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!