Számos kérdés felmerülhet egy céges bankszámlával kapcsolatban. Egyáltalán szükség van rá egyéni vállalkozóként? Hogyan választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet? És egyáltalán mire jó? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána ebben a cikkünkben.

 

Mi is az a céges bankszámla?

 

Azokat a folyószámlákat nevezzük céges bankszámlának, melyeket vállalkozók és vállalkozások nyithatnak arra, hogy azon keresztül intézzék a pénzügyeiket, fizessék be az adójukat. Technikailag azonos a működésük egy hagyományos lakossági termékhez: utalhatunk róla vagy akár készpénzt is vehetünk fel.

 

 hirdetes_300x300  

Ellenben magasabb költségekkel kell számolnunk, mint lakossági számlák esetén. Bár akár jelentős eltérések is lehetnek az egyes pénzintézeteknél, ezért érdemes megnézni például a Banknavigator céges bankszámla kalkulátorát.

 

Mikor kötelező céges bankszámlát nyitni?

 

Társas vállalkozások számára (azaz a kft.-nek, bt.-nek, kkt.-nak és rt.-nek) mindenképp nyitni kell céges bankszámlát. Akkor is, ha valaki ÁFA fizetési kötelezettséggel rendelkezik, de nincs a fenti felsorolásban (azaz akár egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként is).

 

Aki viszont egyéni vállalkozóként nem esik az ÁFA hatálya alá, annak nem kötelező nyitnia. Ők intézhetik a pénzügyeiket a saját lakossági folyószámlájukon keresztül is.

 

Mire jó egy céges bankszámla?

 

Könnyen külön lehet velük választani a céges és a magán bevételeket és kiadásokat. Átláthatóbbá válnak általa a pénzügyeink. Segítséget nyújthat a pénzügyi kimutatások gyorsabb elkészítésében, és megkönnyíti a pontos adóbevallás elkészítését is.

 

Úgy intézhetjük a céges pénzügyeinket, mint a lakossági számlánkról. Használhatunk hozzá bankkártyát, utalhatunk róla, fogadhatunk rajta bevételeket, netbankon és mobilbankon keresztül is hozzáférhetünk.

 

Segíthet a hitelezési és finanszírozási területen, könnyebben megkaphatjuk így a kölcsönöket, amire szükségünk van. Továbbá biztonságban tudhatjuk a pénzünket, lenullázva a készpénz tárolásával járó esetleges kockázatokat.

 

Rugalmas céges fizetést tesz lehetővé. Akár online is fizethetünk róla egy bankkártya segítségével. Emellett is számos előnye van, mint olvasható volt fentebb, így nemcsak kényelmes, de nagyon hasznos is egy céges bankszámla, és a hozzá tartozó szolgáltatások.

 

Hogy találhatunk rá a számunkra legjobb céges bankszámlára?

 

Ahogy írtuk is, magasabb költségekre kell számítani, mint egy lakossági termék esetén. Azonban ez nem azt jelenti, hogy azonosak lesznek a kiadásaink minden bank minden konstrukciója esetén. Épp ezért érdemes a már szintén említett Banknavigator oldalán összehasonlítani a lehetőségeket.

 

Azonos költségelemekkel fogunk találkozni, mint a lakossági számlák esetén, de eltérőek lesznek az összegek a különböző ajánlatoknál. Érdemes megnézni, hogy mik a mi igényeink, a szokásaink, és az ahhoz legjobban illő, legkedvezőbb ajánlatot választani.

 

Ha szükségünk lehet hitelre is, akkor azok feltételeit is érdemes megnézni a bankoknál, ezt is figyelembe lehet venni a döntésnél.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!