Amikor monitor vásárlása előtt állunk, akkor könnyen elbizonytalanodhatunk a kínálat láttán. De ha felkészülünk rá, és utánaolvasunk, mi mit jelent, és mire érdemes figyelni, akkor máris sokkal könnyebben fogunk tudni dönteni. És épp ebben segít ez a cikk is, melyben megnézzük, hogy miként kell választani abból a hatalmas kínálatból, mely ránk vár a piacon.

 

Használtat vagy új monitort vásároljunk?

 

Természetesen mindenki az újat keresi, igaz? Nem egészen! Mivel egy-egy monitor élettartama sokkal több szokott lenni, mint ameddig például a vállalatok működtetik őket, így van kínálat a használt piacon is a jó minőségű termékekből. 

 

 hirdetes_810x300  

Persze, ha van favorit gyártónk, és mindenképp új készüléket szeretnénk vásárolni, mert az tovább fogja bírni, és sokáig tervezzük használni őket, akkor szerezzünk be egyet. Például a PC Aréna új LG monitorjaiból. Viszont, ha azonos áron például nagyobb kijelzős darabot keresünk, akkor a használt darabok között is érdemes szétnézni! Akár az előbb említett oldalon is, ahol számos kiváló minőségű terméket találunk.

 

Ha online vásárolunk

 

Mindegy honnan vesszük, ugyanazt vásároljuk, igaz? Alapvetően igen. Azonban nem mindegy a körítés! Amikor például online adjuk le a rendelésünket, akkor 14 napos indoklást nem igénylő elállási lehetőségünk van. Ez azt jelenti, hogy két héten belül meggondolhatjuk magunkat, és visszaküldhetjük a terméket, ha nem vált be. Természetesen figyelni kell rá, hogy az eredeti csomagolásban és sértetlenül legyen visszajuttatva a kereskedőnek. Ez egy nagyszerű lehetőség minden fogyasztó számára.

 

És ha már online vásárlás, akkor keressük az olyan extrákat, mint a fenti 14 nap 30 napra való kitolása. Vagy az akár 24 órán belüli házhoz szállítást. Vannak olyan kereskedők, melyek akár 3 órán belül is átvehetővé teszik a rendelt termékünket, ha van raktáron belőle.

 

Mire figyeljünk a monitor paramétereit tekintve?

 

Nagyon fontos a méret. Nem mindegy, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre, és az sem, hogy mi mekkora képernyőt szeretnénk nézni! Gamereknek, grafikusoknak, videósoknak kifejezetten fontos például, hogy megfelelően nagyban lássanak mindent.

 

A gamereknek emellett a válaszidő is létfontosságú. Minél kisebb, annál jobb, annál gyorsabb reakcióidőt tudnak ők maguk is produkálni a játékban. Így nekik ezt mindenképp figyelniük kell!

 

Legyen szó akár magánszemélyről, akár céges beszerzésről, a csatlakozók típusát is végig kell gondolni. Szükség van HDMI-re? Vagy elég a DisplayPort? Mindenképp meg kell nézni vásárlás előtt a lehetőségeinket.

 

A panel típusa is lényeges, egy IPS például nagyon energiahatékony, jó a képfrissítési gyakorisága, ellenben nagyobb a válaszideje. Ha a kontraszt nagysága fontos, akkor viszont máris a VA panellel készült monitorok lesznek előnyben, viszont ez esetben a válaszidő lesz hosszabb. A TN típusúak pedig nagyon olcsók, jó a válaszidejük is, de például korlátozott a látószögük.

 

Bárhogy is döntünk, mindig a saját igényeinknek megfelelő monitort kell megvásárolnunk.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!