A kerted zöld területeinek szegéllyel történő elhatárolása több szempontból is előnyös lehet. Amellett ugyanis, hogy segít hatékonyabban megtervezni a kertedet az ültetés és a gondozás szempontjából, sokkal esztétikusabbá is teszi azt. Ráadásul még praktikus célokat is szolgál, mivel így sokkal könnyebb és gyorsabb lesz majd a fűnyírás.

 

Szerencsére ma már a kerti szegélyekből igen bőséges a kínálat, így jócskán van miből válogatni. A mai cikkünkben pedig részletesebben is átbeszéljük őket. De mielőtt belevágnánk, szeretnénk felhívni a figyelmedet az Otthonok & Megoldások kerti rovatára, amelyben nagyon hasznos tanácsokat olvashatsz a kert tervezésével és gondozásával kapcsolatban.

 

Kerti szegély téglából vagy terméskőből

 

 hirdetes_300x300  

A tégla remek választásnak minősül a kerti szegély kialakításához, mivel egy klasszikus, egyszerűen hozzáférhető, viszonylag olcsó, könnyen beszerezhető anyagról van szó. Neked csupán annyi a dolgod vele, hogy a kívánt helyre szorosan egymás mellé elhelyezel belőle több darabot. De azért azt ne feledd, hogy némi rést nem árt közöttük hagyni!

 

Továbbá, ha elfogadsz még egy jó tanácsot: érdemes homokágyba rakni a téglákat, mivel így könnyebben tudod tartani majd a vízszintes felületet, ezáltal jobban kiküszöbölve az egyenetlenségeket. Abban az esetben pedig, ha egy kicsit magasabbra telepíted magát a szegélyt, akkor könnyebb lesz majd mellette lenyírni a füvet.

 

Ami pedig a terméskövet illeti, ez az időtálló, természetes anyag is egy kiváló választásnak bizonyul, mivel többféle színben, méretben is beszerezhető, így szegélyként változatos, egyedi és természetes látványt fog majd nyújtani a kertedben.

 

Kerti szegély betonból

 

Manapság egyre többen törekednek arra, hogy a kertükben is modern hangulatot teremtsenek. Ha te is ezeknek az embereknek a csoportját gyarapítod, akkor mindenképpen letisztult és egyszerű kerti szegélyekre lesz szükséged.

 

Erre a célra pedig a legjobb választásnak a sima betonból készült darabok és a murva kombinációja minősül. A segítségével ugyanis nem csupán a gazt tudod majd visszaszorítani, hanem még inkább kiemelheted az átmenetet, illetve az egyenes vonalvezetést. 

 

Klasszikus virágágyás szegély

 

A kertészeti szaküzletek és a webáruházak kínálatában már találhatsz kezelt fából, bambuszból, illetve az UV-fénynek, fagynak is ellenálló speciális műanyagból készült virágágyás szegélyeket, amelyek elhelyezéséhez mindössze egy ásóra lesz szükséged.

 

Áss le vele kb. 10-11 cm mélyen, majd a szegélyek alsó részével lefelé, amelyek élesek és könnyedén hatolnak bele a talajba, egyszerűen csak szúrd le az egymásba illeszthető elemeket!

 

Ki mondta, hogy a növények nem alkothatnak szegélyt? 

 

Veronica, szappanfű, üröm, tatárvirág vagy édes ternye – ezek mind-mind olyan kis termetű, évelő fajták, amelyek segítségével szép keretet adhatsz az ágyásaidnak. Így ezt a megoldást sem szabad tehát elvetned!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!