A korábbi gyakorlat szerint a ház körül minden járható felület betonból készült, a járdák, a teraszok, a gépkocsibeállók, a kerti utak, azonban ezek élettartama, külleme a kivitelezés minőségének függvényében változó.

 

Szinte minden háznál találkozni repedezett, málló kültéri betonfelületekkel, amelyek nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem abból a szempontból is, hogy a víz bejuthat rajtuk keresztül a falakba. Ezek sok esetben csak bontással és újrabetonozással javíthatók, ami rengeteg törmeléket és tetemes költséget jelent. De a mai igényeknek már kevésbé felelnek meg az unalmas, szürke felületek, sokkal inkább színes és változatos térkőburkolatokat keresnek az építkezők, így gyakori kérdés, hogy meglévő betonburkolatra rakható-e. Cikkünk erre ad választ.

 

Melyik a jobb: a beton vagy a térkő?

 

 hirdetes_300x300  

Modern burkolatot szeretnél? Válassz a Premep.hu térkő kínálatából dekoratív, a Barabás Téglakő Kft. által gyártott magas minőségű burkolóköveket ízlésed szerinti formában és színben!

 

Alapvető igény, hogy a családi házak körül szilárd burkolatú felületek legyenek, hogy csapadékos időben is lehessen közlekedni, illetve ne legyen minden sáros. A beton jelentette a legegyszerűbbnek tűnő és sokáig egyeduralkodónak számító megoldást, azonban ma már a térkövek hódítanak, hiszen általuk cseppet sem unalmas, színes és változatos mintázatú felületek készíthetők. Hogy kinek melyik felület tetszik jobban, illetve melyikre hajlandó áldozni, az egyéni preferencia kérdése, azt azonban érdemes tudni, hogy a térkövek nagy szilárdságú, tartós anyagokból, gyári minőségben készülnek, illetve bontás esetén egyesével és sérülés nélkül eltávolíthatók, majd visszahelyezhetők. 

 

Mi minden burkolható térkővel?

 

A térköveket nemcsak magánházak kertjeiben alkalmazzák járdák, kocsibeállók, teraszok, kerítések, oszlopok és egyéb kerti felépítmények burkolására, építésére, hanem akár nagy forgalmú közterületeken is. Térkőburkolatot kapnak a járdák, kerékpárutak, parkolók, közösségi terek, de akár az úttestek is. 

 

A különböző terhelésre különféle vastagságú térkövet kell használni. A 4 cm vastagságú térkövek kizárólag gyalogos forgalomra alkalmasak, a 6 cm-esek mérsékelt gépkocsiforgalomra, a 8 cm vastagságúak már a rendszeres tehergépjármű-forgalomra is tervezhetők.

 

Betonra térkő?

 

A beton teherhordó rétegként alkalmas térkő alá, azonban kérdéses a vízelvezetés, illetve a magasság. Amennyiben a beton lejtéssel lett készítve, a térkő gond nélkül rárakható, ellenkező esetben azonban vagy lyukakat kell fúrni a betonba vagy vízzáró anyaggal kell fugázni. 

 

A térkővel növelt magasság ágyazóhomokba rakva a térkő vastagságától függően 6-10 cm, amiből nyerhetünk még 1-2 cm-t, ha kültéri ragasztóval rakjuk le. Probléma a kapuknál lehet, de rendszerint ez is megoldható.

 

Nem jelent tehát problémát a térkő meglévő betonfelületre rakása, azonban érdemes alaposan megtervezni a lehetséges problémák átgondolásával, illetve a kivitelezést is gondosan végezni. 

 

A térkővel növelt magasság kb. 6-10 cm-t jelent a térkő vastagságától, illetve a kivitelezéstől függően. Egy járda esetén kevésbé problémás a meglévő betonra térkövet rakni, és ez esetben a stabilitást adó szegélykövek is könnyedén a meglévő gyalogút mellé rakhatók. Azonban egy kapunál már fogas kérdés, bár a gyalogos vagy kis forgalomra tervezett felületeknél kisebb vastagságú térkövet választva rendszerint megoldható.

 

A térkövek fagyálló kültéri ragasztóval történő lerakásával is nyerhetünk kb. 1-2 cm-t, szemben az ágyazóhomokba történő rakással, bár utóbbi a szintkülönbségek kiegyenlítését megkönnyíti. Amennyiben a küszöbmagasság térkővel túl nagy lenne, megoldást a kapu levágása vagy a kaputartó pántok megemelése jelentheti.

 

Betonfelületre is rakható térkő, de a kivitelezés ebben az esetben gondos tervezést és kivitelezést igényel, hogy az új burkolattal is a küszöb szintje alatt maradjunk. Segítségre van szükséged? Szakértő kollégánk készséggel áll rendelkezésedre, hívj vagy írj nekünk!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!