Családtagunk ápolása összetett feladatokat, sok kitartást és türelmet igényel. Akkut problémák esetén, mikor néhány hét vagy hónap a felépülés, még viszonylag könnyebben megoldható a feladat, viszont ha krónikus betegségről van szó, már az egész család segítő együttműködése kívánatos.

 

Krónikus betegek ápolása

 

A krónikus betegek ápolása egészen egyedi hozzáállást kíván. Teljesen tisztában kell lenni az egészségügyi probléma természetével, az ápolás lehetséges módozataival. Még az ápolásra szoruló kórházból való hazaérkezése előtt érdemes beszerezni az ápoláshoz használatos eszközöket. Az Értéksziget felfekvés elleni matrac választéka felbecsülhetetlen segítséget jelent a folyamatos fekvésre kényszerülő betegeknek.

 

 hirdetes_810x300  

Az Értéksziget gyógyászati segédeszközöket, kiemelten az otthonápolás és -gondozás vény nélküli, kimagasló vagy prémium minőségű termékeit forgalmazza. A webshopjukra érkező rendeléseket gyorsan, pontosan és kellő diszkrécióval kezelik és szállítják.

 

Egy feltehetően több éven keresztül tartó ápolási folyamatnál az eszközvásárlás természetesen nem állhat meg a higiénés termékek beszerzésénél, hanem az egész lakásra kiterjedő változtatást igényel. Ezek az olyan egyszerűbb dolgoktól, mint a kapaszkodók felszerelése a szobákban és fürdőszobában, akár az egész fürdőszoba átépítéséig, akadálymentesítéséig is terjedhetnek.

 

A feladatátvállalás fontossága

 

Az eszközbeszerzésen és lakás átrendezésén túl az igazán nagy feladat az ápoló lelki felkészülése a rá váró tevékenységre. Alaposan át kell gondolni, hogy ki az, aki személyiségénél fogva alkalmas erre a típusú megterhelésre. A puszta szereteten túlmenően nagy mértékű empátiára, türelemre és lelki teherbírásra van szükség. A folyamatos készenlétben állás, az ápolt személlyel való elkerülhetetlen súrlódás próbára tehetnek bárkit.

 

Épp ezért az a legüdvözítőbb, ha a család, ahol tud, tehermentesíti az ápoló személyt. Ez megvalósulhat bizonyos tevékenységek, például a fürdetés más személy általi átvállalásában, vagy az etetésben való segédkezésben.

 

Fantasztikus változásokat tud az is előidézni, ha a gondozást végző naponta pár órára kimozdulhat otthonról, esetenként pár napot távol tud tölteni, hogy erőt gyűjtsön, kikapcsolódhasson. Minél többen bekapcsolódnak a beteg családtag körüli teendőkbe, annál jobban érzi magát az ápoló és az ápolt is.

 

Amikor már elkél a szakápolói segítség

 

Egy idő után előfordulhat, hogy a betegnél olyan mentális változások mennek végbe, melyek már meghaladják a gondozó lelki erejét. Ugyanilyen radikális változás a fizikai állapotban is beállhat, amikor már szakértő kezekre van szükség. Orvosi felügyelet nélkül a szakápolók számos területen: baleseti, műtéti felületeket gondozhatnak, tartós fájdalomcsillapításban, szondás táplálásban segíthetnek.

 

A házi betegápolás végzéséhez számtalan kompetencia megléte indokolt. Ne szégyelljünk segítséget kérni, hisz azzal is szerettünk ügyét szolgáljuk.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!