Egyes fákat csemete korukban védeni kell az időjárás viszontagságaitól. Az erős szél meghajlíthatja őket, vagy akár ketté is törheti a szárukat.

 

Amiket mindenképp ki kell kötözni

 

Amikor például a Csodakertész Barna Faiskola gyümölcsfáit ültetjük el a kertünkbe, felmerülhet, hogy a csemetéket karóhoz rögzítsük, így biztosan nem lesz bajuk. Mindenki jól teszi, ha a törpésítő alanyon lévő fák esetében nem kockáztat, és inkább kikötözi őket. Ez kiváltképp akkor fontos lépés, ha egyenes törzsű fát szeretnénk.

 

 hirdetes_810x300  

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a törpe alanyon lévő gyümölcsöknek idősebb korukban is indokolt lehet a támasztása. A lombkoronájuk ugyanis nagyra nő, ám a gyökerük kicsi marad. Támasztás nélkül szeles időben könnyen kidőlhet egy ilyen fa.

 

A törzses bogyósokat ugyancsak jó kikötözni. Amikor teremnek, olyan hatalmas lehet a korona súlya, hogy támaszték hiányában a növény szára el is hajolhat, rosszabb esetben pedig eltörhet a korona alatt.

 

Így kell kikötözni a gyümölcsfákat

 

Amennyiben támasztékot szeretnénk adni egy fának, akkor legalább két helyen kell rögzíteni a karóhoz. Egyrészt a törzset, azaz az alanyt, másrészt pedig a korona közepén található vezérág részt, azaz a nemes részt. Minden esetben nyolcas alakban szükséges végrehajtani a kötözést, de sose legyen túl szorosan rögzítve a fa a karóhoz.

 

A kötözéshez széles, puha és egyben rugalmas anyagot javasolt használni, így el lehet kerülni, hogy a kötözés helyén kidörzsölődjön a fa kérge. Szóba jöhet szőlőkötöző vagy textilanyag is, de drótot semmiképp sem szabad használni. Ha műanyag zsineggel történik a kötözés, akkor kell tenni alá valamilyen szövetanyagot. Időnként jó ellenőrizni a kötéseket, így indokolt esetben lehet rajta lazítani, állítani.

 

Néhány szó a karók számáról

 

Több megoldás is létezik a kötözésre. Van, aki három karót ver le, így minden irányból ki tudja kötni a fát. Ez azonban sok fa esetén költséges és időigényes is lehet.

 

Alapvetően egy karó is elegendő lehet. Ezt viszont nem mindegy, hogy a fa melyik oldalára helyezzük. Mindig figyelembe kell venni az uralkodó szélirányt. Előbb legyen a karó, majd utána a fa. Így ugyanis a szél nem fogja a karóhoz csapni a fát, a kötés pedig stabilnak fog bizonyulni.

 

Speciális helyzetek

 

Gyakran megesik, hogy a gyökérnyakba szemzett nemes rész kanyarban nő ki. Amennyiben ez a kanyar kicsi, akkor ahogyan vastagszik a törzs, el fog tűnni. Megfelelő kötözéssel egyenes növekedésre lehet sarkallni a fát. Ehhez a fa törzsét egyenesre kell állítani. Lényeges, hogy a ferde koronát kell kikötni karóhoz, mert ilyenkor az még hajlékony.

 

Egyáltalán nem probléma, ha a gyökér oldalra áll, hiszen úgyis lefelé fog elindulni. Megesik, hogy csak úgy tudják elhelyezni a konténerben a csemetét a kertészetekben, hogy a törzs ferde. A fenti utasítások betartásával azonban az évek múlásával szép egyenes lesz a fa.

 

Amennyiben nyúlrágás veszélyének van kitéve egy fa, akkor érdemes törzsvédő hálóval védeni. Azt azonban tudni kell, hogy az őzek ellen ez a rugalmas műanyag anyag nem megoldás.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.