A burgonya mindennapos, alapvető élelmiszernövényünk, melynek kizárólag a gumóját szabad fogyasztani, a többi részében ugyanis méreganyagot termel. Felhasználása rendkívül sokrétű: levesek, főzelékek, köretek, tészták alapanyaga, valamint készülhet sütve, főzve, párolva, de még bizonyos desszertekben is kiválóan helytáll. 

 

A burgonyagumó nagyon egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ám nem árt figyelni az elkészítési módjára. A nyers burgonya reszelve, szeletelve, pépesítve különböző gyógyhatásairól is ismert, de akár a leve használatának is jótékony következményei lehetnek. De ne menjünk most ilyen messzire! Maradjunk a konyhában! 

 

Szerencsére a krumpli nagyon jól és hosszan tárolható megfelelő körülmények között, úgyhogy általában van otthon ebből az alapanyagból. Ha esetleg nincs, akkor is könnyen beszerezhető, ezért nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány ételleírás hozzá. Legalább egy jó rakott krumpli recept minden háziasszony és szakács gyűjteményében szerepel. 

 

 hirdetes_300x300  

Miért szeretjük a rakott krumplit annyira?

 

Ez az étel rendkívül ízletes, de azon túl is számos előnnyel rendelkezik. Elkészítési módja eltérő lehet országonként, de tájegységenként is. Sőt, ahogy mondani szokták: “Ahány ház, annyi szokás.” Nincs ez másként a rakott krumplival sem. 

 

Azonban egyvalamiben megegyezik mindegyik változat, mégpedig abban, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ez annak is köszönhető, hogy nem igényel folyamatos felügyeletet, mindössze annyi a titka, hogy egy edényben egymásra pakoljuk rétegezve az összetevőket. 

 

A rakott krumpli tökéletes egy kiadós családi ebédre, korai vacsorára, de ha nem fogy el, másnap is finom lesz. Kifejezetten tartalmas, de ez természetesen függ attól is, hogy melyik verziójáról beszélünk. 

 

A rakott krumpli alapanyagai

 

Miket is tartalmaz a rakott krumpli? Krumplit mindenképpen, de mehet bele főtt tojás, kolbász, virsli, sonka, szalonna, esetleg zöldségek. Ha valaki nem fogyaszt húst, megoldhatja az összetevőket csupa zöldséggel is, vagy például nagyon jó ötlet bele a gomba. 

 

Kell bele valamilyen mártás, ami lehet besamel vagy akár csak sima tejföl is. A lényeg, hogy a végeredmény semmiképpen se legyen száraz. A szaftos rakott ételek az igaziak, legyen szó bármilyen típusról, akár rizzsel, tésztával, krumplival vagy zöldségekkel készítjük. 

 

Mire figyeljünk, amikor rakott krumplit készítünk?

 

Bár rendkívül egyszerű az étel elkészítési módja, azért mégis van néhány buktatója. Figyeljünk rá, hogy megfelelő legyen a sütő hőmérséklete, hiszen nem jó, ha a teteje már ropogós, de a közepét még sütni kellene. 

 

Ha magas víztartalmú zöldségeket, vagy gombát tartalmaz a rakott étel, akkor nagy valószínűséggel leveses lesz. Ezért célszerű úgy belerakni ezeket, hogy elősütöttük vagy előfőztük előtte. De arra is figyeljünk, hogy ne legyen száraz se az elkészült étel, legyen benne elegendő mártás, de gazdagíthatjuk vajjal vagy tejszínnel is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!