Nyitókép: X, reprofoto

 

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal 171 gép átvizsgálását rendelte el. A Boeing 737 Max 9-esek csak ezt követően repülhetnek ismét.

Több tízezer utasnak törölték a járatát, miután az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 171 Boeing 737 Max 9-es repülőgépet parancsolt a földre világszerte azt követően, hogy az Alaska Airlines egyik gépének repülés közben leszakadt egy darabja. Az intézkedés több légitársaságot érint. Csak az Alaska Airlines-nál 23 ezer utasnak kellett átszerveznie programját, miután mind a 65 gépet kiszedték a forgalomból, és 160 járatot töröltek szombat délutánig. A United Airlines mind a 79 Max 9-es repülőgépét átvizsgálják, a Turkish Airlinesnál öt, a Flydubai-nál három gépet érint az intézkedés. A járattörlések várhatóan még vasárnap is folytatódnak.

 

 

 hirdetes_300x300  

A tervek szerint az ellenőrzések gépenként 4-8 órát vesznek igénybe, és csak ezt követően lehet velük ismét repülni. A Boeing közölte, hogy üdvözli az FAA döntését, és jelezte, hogy szoros kapcsolatban állnak a szabályozó hatósággal.

 

Nem sokon múlott a tragédia

 

Pénteken az Alaska Airlines 1282-es járata az oregoni Portlandből a kaliforniai Ontarióba tartott, amikor a repülési adatok szerint 4876 méteres magasságban vészsüllyedésbe kezdett. A gépet csodával határos módon tették le a pilóták. A légitársaság tájékoztatása szerint több utas könnyebb sérülést szenvedett.

 

„Szívből sajnálom azokat, akik ezen a járaton utaztak. Nagyon sajnálom, hogy ezt át kellett élniük. “Nagyon hálás vagyok a pilótáink és a légiutas-kísérőink reakciójáért”

 

– mondta Ben Minicucci, az Alaska vezérigazgatója.

 

 

A földet érést követően a fedélzeten tartózkodó utasok azt mondták, hogy a gép külső burkolatának egy nagy része nem sokkal a felszállás után zuhant a földre. Nagyjából egy hűtőszekrénynyi rész vált le a gépből. Az egyik utas azt mesélte, hogy az utastérbe beáramló szél letépte az egyik gyerek pólóját, és csak annak köszönhette, hogy nem zuhant ki, hogy az anyja szorosan fogta.

 

Az amerikai hatóságok még mindig keresik az Alaska gépéről leesett elemet, amely Portland központjától mintegy 11 km-re, Cedar Hills település környékén zuhanhatott le.

 

A Boeing 737 Max típusú gépekkel korábban is voltak problémák. A 2018-2019-es időszakban, alig öt hónap különbséggel két ilyen gép is lezuhant. Másfél évvel később állították ismét üzembe ezt a típust.

 

A Boeing nemrég közölte, hogy növelni fogja a 737 Max szállításainak ütemét, mert megoldották a korábbi hibát. Eddig 1300 gépet adtak át a légitársaságoknak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!