Amikor nekiállunk nyelvet tanulni, például hollandot, akkor elég sok mindennel felkészülünk: beiratkozunk egy nyelviskolába, vagy megállapodunk egy nyelvtanárral magán úton. Veszünk füzeteket, tollakat. Letöltünk különféle nyelvtanulást segítő applikációkat. Megvesszük a kurzuskönyvet. 

 

Aztán nekilátunk a nyelvtanfolyamnak, nyelvtanulásnak. Egy valamit azonban rendszerint kihagyunk: a szótárat. Azt valamiért nem tartjuk fontosnak, holott minden egyes alkalommal szükségünk lesz rá.

 

Miért ne az alkalmazást vagy a netet válasszuk, ha hollandul tanulunk?

 

 hirdetes_300x300  

Éppen ezért jó, ha az Oxford Corner Könyvesbolt holland szótárait is beszerezzük már rögtön a legelején. Kezdőként, ha rendelkezésre áll, érdemes a kétnyelvűvel kezdeni, majd magasabb szinteken átváltani az egynyelvű változatra. 

 

Sőt, ha egy-egy részterületet szeretnénk specifikusan megismerni, arra is léteznek ma már specializált szótárak, ezek mellett sem mehetünk el szó nélkül.

 

Szinte hallani véljük az ellenérvet, hogy hát ott a net meg a telefonon az app. Ezekkel azonban együtt jár annak a veszélye is, hogy “ottfelejtjük” magunkat a virtuális világban. “Jaj, csak megnézem, mit jelent a resign szó. Ó, az ügyfelem válaszolt, gyorsan megnézem. Ha már itt vagyok, válaszolok is neki. Kész. Jaj, ma este koncert, gyorsan írok a lányoknak, hogy hol találkozzunk.” Ugye, ismerős?

 

Épp ezt segít elkerülni a nyomtatott szótár, hiszen ha azt használjuk, akkor ki tudjuk zárni a külvilágot.

 

A vizsgahelyzetre is felkészít!

 

A papíralapú szótár használata mellett szól még az is, hogy a különféle nyelvvizsgaközpontok, ha megengedik bármilyen szótár használatát is, akkor az csakis a nyomtatott verzió lesz, hiszen senki sem engedi, hogy a vizsgán résztvevők a tesztírás közben netezzenek.

 

Ehhez pedig lényeges, hogy megtanuld használni a szótárt, hogy ne ott a nagy vizsgadrukk közepette kezdd el kibogozni, hogy mit hol találsz a vaskos kötetekben.

 

Sőt, az olyan “kisebb” nyelvek esetén, mint amilyen a holland is, nem is minden esetben van megbízható forrás – a nyomtatott szótár pedig az.

 

Slow movement a nyelvtanulásban?

 

Minden bizonnyal már te magad is hallottál a slow life-ról, amelynek lényege, hogy megpróbálunk minél jobban lassítani az életünkön. A mai rohanó világban ez nem is olyan egyszerű, hiszen megszoktuk, hogy instant megoldásokat és eredményeket kapunk.

 

Ez alól a szótárazás sem maradhat ki: mert hát kinek van ideje, az ABCD rendje szerint lapozgatni, amikor két másodperc alatt be lehet ütni a keresett szót a Google-be, és máris előttünk minden.

 

Csakhogy érdemes szem előtt tartani, hogy amit passzívan keresünk elő, az közel annyira nem marad meg az emlékezetünkben, mint az, amiért aktívan tettünk. Engedjük hát meg magunknak, hogy lelassuljunk kicsit, az első hiedelmekkel ellentétben sokkal eredményesebbek leszünk! Elő hát az Oxford Corner Könyvesboltból rendelt szótárral, és éld meg a nyelvtanulás minden pillanatát!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.