Napjaink egyik legkorszerűbb fűtési, hűtési megoldása a hőszivattyús technológia. Ezek a készülékek a hőenergiát a környezetből nyerik, és azt alakítják át meleg vízzé, illetve teszik hűtésre alkalmassá. Ennek köszönhetően akár 30-50%-kal is csökkenhet az energiaszámlánk.

 

Léteznek monoblokk vagy osztott rendszerű hőszivattyúk is. Az előbbi típus – ahogy a neve is jelzi – egy egységként működik, telepítése nem igényel hűtőköri munkákat. Az utóbbi egy beltéri és egy kültéri blokkból áll, amelynek összekötéséhez már klímatechnikai feladatok is szükségesek. 

 

Különböző gyártók ezernyi kínálatából nem egyszerű kiválasztani a legjobbat. Kutakodj a lehetőségek között! A Webkazán hőszivattyúi között 200-nál is több terméket találsz, és szűrők mentén tudod szűkíteni a keresést. Ennek köszönhetően gyorsan megtalálhatod azt a berendezést, ami az otthonodhoz és az igényeidhez leginkább passzol.

 

 hirdetes_810x300  

Miért monoblokk hőszivattyú?

 

Bár innovatív technológiáról van szó, mégsem újkeletű a hőszivattyúk működési elve. Egy fordított hűtőszekrényhez hasonlóan üzemelnek: a nyomáskülönbséget kihasználva elvonják, majd egyik helyről a másikra szállítják a hőt. Villamos kompresszorral megemelik vagy csökkentik annak hőmérsékletét, és így hűtik vagy fűtik az otthonunkat. Sőt, meleg víz előállítására is alkalmasak. Igazán környezetbarát és energiahatékony berendezések.

 

Mivel egy egységből állnak a monoblokk hőszivattyúk, kis helyen is elférnek, nem vesznek el nagy teret a kertünkből.

 

Telepítési és karbantartási tudnivalók

 

A telepítése azért is egyszerű, mert egy blokkból áll, vagyis a hűtőkör gyárilag be van építve a kültéri egységbe. F-gáz jogosultság nem kell hozzá, így akár saját fűtésszerelőnk is megoldhatja a monoblokk hőszivattyú üzembe helyezését. Lényeges, hogy a fagyvédelemről gondoskodjunk! Bár a gyártók általában erre ügyelnek, de jobb, ha erre alkalmas szeleppel vagy fagyállóval bebiztosítjuk a rendszert.

 

A beüzemelés és maga a mindennapi működtetés is egyszerű. Nem kellenek bonyolult beállítások hozzá, és minimális karbantartást igényel. Ennek köszönhetően sok időt és pénzt spórolhatunk meg vele.

 

A még hatékonyabb működéshez

 

Sokan a hőszivattyú mellett napelemekkel is felszerelik otthonukat. Ez a passzív házaknál a legelterjedtebb. Igaz, a beruházás költséges, ugyanakkor rövidebb időn belül megtérül, és duplán spórolhatunk vele. Mennyezeti, padló- vagy falfűtés is társítható a hőszivattyúhoz, de akár a hibrid, gázkazánnal kiegészülő megoldások is hatékonyan működnek. 

 

Olyan fűtési és hűtési rendszerre vágysz, ami kevés energia felhasználásával és környezetbarát elven működik? Akkor érdemes a monoblokk hőszivattyú mellett letenni a voksod. Nemcsak kényelmes és egyszerű az üzemelése, hanem még a rezsiszámlád is alacsonyabb lesz vele.

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!