Az autó motorjában lévő dugattyú a funkciója ellátása során a hengerekben mozog. Aktívan közreműködik az égéstermékek áramlásában, továbbá a hengerek mozgatásában egyaránt.

 

A motor élettartamára, teljesítményére nagy hatást gyakorol az a tény, hogy a dúgattyú és a hengerfejek megfelelően működnek-e. Ha a dugattyú kilyukad, akkor okkal lehet gyanakodni a motor hibájára, ugyanakkor több különböző előzmény miatt is kialakulhat ez a probléma. Bármilyen jellegű motorproblémáról is van szó, érdemes a megbízható Tamorin Kft. szervizhez fordulni.

 

Mik okozhatják a dugattyú kilyukadását?

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik ok lehet az, ha az autó motorja túlmelegszik. Amennyiben a dugattyú az indokoltnál jelentősebb hőhatásnak van kitéve, akkor rövid úton gyengülni kezd a szerkezete. Amennyiben semmilyen közbelépésre nem kerül sor, akkor végül bekövetkezik a lyukadás.

 

Ugyancsak lyukadáshoz vezethet a rossz kenés. Ilyesmi akkor történik, ha a motor olajrendszere nem annak megfelelően működik, ahogyan tervezték. Amikor túl alacsony szintre esik a gépkocsi olajszintje, akkor a dugattyú erősebben súrlódik, ez pedig előbb vagy utóbb, de biztosan lyukadást eredményez.

 

Amikor nem megfelelő az égési folyamat, az megintcsak ezt a nem várt hatást válthatja ki. Ez általában abban az esetben fordulhat elő, ha az üzemanyag minőségével probléma adódik, de az égéstermék visszafolyása is ezt eredményezi.

 

Az üzemanyag égési problémái is kiválthatják a dugattyú kilyukadását. A detonáció vagy a magas kompresszió ugyancsak ehhez a problémához vezetnek.

 

Néhány szó a kokszosodásról

 

Amikor a motor égéstermékei felhalmozódnak a dugattyú felületén, akkor a szaknyelv arra azt mondja, hogy a dugattyú kokszosodott. Ez könnyen bekövetkezhet, ha a motor valamilyen okból kifolyólag nem képes tökéletesen elégetni az üzemanyagot, de akkor is, ha a motor olajrendszerében rendellenesség alakul ki.

 

A kokszosodás azért veszélyes, mert a dugattyú működését gátolja, így a motor teljesítménye is elmaradhat a várakozástól. Jó hír, hogy a kokszosodást meg lehet előzni. Ennek céljából érdemes rendszeresen sort keríteni a motorolaj és a szűrők cseréjére. Törekedni kell arra is, hogy jó minőségű üzemanyagot tankoljon az ember. A hazai töltőállomásokon ritkán szokott minőségbeli probléma lenni az üzemanyagokkal, ám ha valaki otthon tárolt üzemanyagot tölt az autójába, akkor már adódhatnak gondok. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott üzemanyagot milyen régóta és milyen körülmények között tárolták.

 

Mit lehet tenni, ha már bekövetkezett a kokszosodás?

 

Ebben az esetben már mindenképp fel kell keresni egy szakszervizt. Szerencsés esetben elég lehet a dugattyú tisztítása. Ha ez már nem jelent megoldást a problémára, akkor cserélni kell a dugattyút.

 

Ezt megelőzendő időt kell szakítani a rendszeres karbantartásra, amibe beletartozik a jármű olajszintjének gyakori ellenőrzése. Figyelemmel kell kísérni az autó hűtőrendszerének állapotát is.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!