Munkahely, családi és baráti kapcsolatok, anyagi gondok: számtalan dolog miatt lehetünk stresszesek manapság. A mindennapos problémákra a koronavírus is rátett még jó néhány lapáttal. Sokkal többet idegeskedünk azóta is, mint amennyit önmagunk megnyugtatására fordítunk – aminek szervezetünk látja kárát.

 

Hogyan hat a stressz a szervezetünkre?

 

Amikor stresszhatás éri szervezetünket, számtalan dolog történik testünkben. Fokozódik a stresszhormonok, például a kortizol termelődése. A vérkeringésünk felpörög, a pupillák kitágulnak, idegrendszerünk a problémára fókuszál. Mindez komoly gyomorproblémákat is okozhat, melyeket az Affidea Magyarország gasztroenterológiai szakrendelésének orvosaival is kivizsgáltathatunk.

 

 hirdetes_300x300  

Ilyenkor ugyanis nem pl. az emésztésünk a legfontosabb a szervezetünk számára, hanem a túlélés. Ez a védekező mechanizmus nagyon hasznos lehet rövid távon, a veszélyes helyzetekben. Ám nem nehéz belátni, hogy hosszú távon a “túlélő üzemmód”, a folyamatos stresszhormontermelés károsíthatja az egészségünket.

 

Mit tesz a folyamatos feszültség az emésztőrendszerrel?

 

Az emésztésünk rendkívül érzékeny a különböző érzelmi hatásokra. Amikor stresszhelyzetben vagyunk, a testünk azonnal megkezd egy olyan reakciósorozatot, amelynek célja az energia azonnali mobilizálása. Ennek következtében a vér áramlása az emésztőrendszerből átterelődik az izmokhoz és az agyhoz, hogy segítsen a helyzet kezelésében.

 

A folyamatos stressz káros hatásai az emésztőrendszerben számos betegség formájában jelentkezhetnek. A tévhitekkel ellentétben nem a gyomorfekély a leggyakoribb probléma: azt általában egy baktériumfertőzés vagy gyógyszerszedés okozza. 

 

A sokkal inkább stresszhez köthető problémák az alábbiak:

 

  • székrekedés
  • indokolatlan hasmenés
  • állandó éhségérzet, puffadás, étkezés utáni teltségérzet

 

30 éves kor alatt az ételintoleranciától, 50 éves kortól a ráktól kell tartanunk

 

A stressz hatására az emésztőrendszerünk érzékenyebbé válik, ami növeli az ételintoleranciák kialakulásának kockázatát. Fiatalabb korban általában gyakrabban jelentkeznek ételintoleranciák, mivel a stressz (főleg alkohollal kombinálva) növeli a bélfalak áteresztőképességét. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a táplálék részecskéi átjussanak a véráramba, ami allergiás reakciókat okozhat. A rák esetében pedig a stressz negatív hatásának hosszabb távú megjelenéséről beszélhetünk.

 

Annak érdekében, hogy csökkentsük a folyamatos feszültség negatív hatásait az emésztőrendszerre, fontos, hogy megfelelő módszereket alkalmazzunk a stressz kezelésére. Ezek közé tartozik a relaxáció, a meditáció és a légzésgyakorlatok. Emellett pihenjünk sokat, és együnk egészséges, rostban gazdag, friss, szezonális ételeket!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!