Az álláskeresés korántsem olyan egyszerű folyamat, mint amilyennek elsőre hangzik. Az évek során folyamatosan változtak a körülmények, az elvárások és a módszerek, és ez napjainkban sincs másképp. Az egyik legnagyobb hiányosság Magyarországon, hogy a feedback kultúra továbbra sem olyan erős, sőt!

 

Milyen előny származik a visszajelzésekből?

 

Valószínűleg mindenkinek ismerős az az érzés, hogy amikor beadja a jelentkezését több tucat meghirdetett pozícióra, a többségtől semmilyen visszajelzés nem érkezik. Még annyi sem, hogy elutasították, nem feleltünk meg az elvárásoknak vagy annyi, hogy időt kérnek a feldolgozásra.

 

 hirdetes_300x300  

Ez alapból megnehezíti a keresést, az elhelyezkedést. Szerencsére ma már olyan segítséget is igénybe vehetünk, mint amilyen a CV Shark szolgáltatása és hatékonyabban vághatunk bele az álláskeresésbe vagy éppen a váltásba.

 

A visszajelzések alkalmazása minden résztvevő számára előnyös. Az álláskereső pontos képet kap arról, hogy mennyi nyitott lehetőség van még, ahova behívhatják interjúra. Az új munkahely megtalálása során a legnagyobb a problémát a bizonytalanság jelenti.

 

Vajon behívnak interjúra egyáltalán? Az interjú után visszahívnak? Érdemes még várnom az XY cégre, vagy inkább keressek tovább ugyanolyan lendülettel? Ezeket a kérdéseket már valószínűleg mindenki feltette magának az álláskeresés során legalább egyszer, ha nem többször.

 

A visszajelzés ezért is lehet fontos, mert akkor tisztában leszünk az éppen futó szálakkal, ahol még van esély folytatásra, és azokkal is, amelyeket érdemes teljesen lezárni. Különösen igaz ez, amikor valaki “szőnyegbombázást” alkalmaz, és a lehető legtöbb helyre adja be a jelentkezését. Ha nem érkezik visszajelzés, egy idő után már követhetetlen lesz az egész álláskeresés.

 

A cégeknek is megéri

 

A visszajelzésnek két oldala van. Amelyik vállalat semmilyen reakciót nem ad a jelentkezőknek, azt szinte biztosan megjegyzi minden sikertelenül pályázó. Egy életre szóló tüske is maradhat az emberben, így a későbbiekben nem fog jelentkezni egy pozícióra sem a céghez, de ami még ennél is fájóbb lehet: vásárlóként sem fogja őket választani.

 

A vállalkozásról kialakított képen nagyot dobhat az, ha minden egyes jelentkezőnek visszajelzünk. Természetesen az sem mindegy, hogy pontosan mi kerül az üzenetbe.

 

Visszajelzés és visszajelzés között is van különbség

 

Többféleképpen meg lehet fogalmazni egy ilyen üzenetet. Az elutasítást, sikertelen pályázatot is lehet úgy prezentálni, hogy a jelentkező utána is motivált maradjon és a későbbiekben esetleg más pozícióval kapcsolatban fel tudjuk vele venni a kapcsolatot.

 

A legjobb, ha elkerüljük a sablonszövegeket, ne tudjuk le sem az elutasítást, sem a sikeres pályázatot egy mondattal. Mondjuk el a döntés mögötti indokokat, köszönjük meg a jelentkezést minden esetben. Ez elsőre elég sok plusz munkának hangozhat, de a gyakorlatban nagyot tud dobni a cég megítélésén.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!