Idegen férfiak füttyögnek, odakiabálnak és szexuális töltetű megjegyzéseket tesznek egy csinos hölgyre – a legtöbbünk garantáltan átélt már hasonló szituációt, vagy legalábbis szemtanúja volt a dolognak. 

 

Még ma is rengetegen vannak – nők és férfiak egyaránt –, akik ezt a jelenséget hajlamosak elbagatellizálni, mondván, hogy ez is a bókolás egy formája, amit a nők titokban amúgy is élveznek, pedig a “catcalling” valójában a nők elleni erőszak egyik formája. 

 

Ehhez hasonló témákkal foglalkoznak a Filter.hu is a cikkei között, amely egyébként egy teljes mértékben magyar fejlesztésű hírgyűjtő portál. A szoftver algoritmusai összegyűjtik az online elérhető megjelenéseket, amelyek közül a szerkesztők kiválogatják azokat, melyek olvasásra érdemesek, és időrendi sorrendben, könnyen átlátható felületen közzéteszik a látogatók számára.

 

 hirdetes_300x300  

Visszatérve az eredeti témához

 

Azok a durva, obszcén és kellemetlen dolgok, amelyeket az érintettek ilyenkor kapnak, akár egy életre is traumatizálhatja őket, hogy ha nem tudják megfelelően kezelni. Vannak, akik például emiatt inkább útvonalat változtatnak, befestetik a hajukat, vagy nem szállnak fel többet buszra.

 

De ez még a jobb verzió. Rosszabb esetben a “catcalling” akár olyan következményekkel is járhat, mint a lelki betegség, a fogyás, a depresszió, különböző testi betegségek kialakulása, haj- és bőrproblémák, illetve a gyógyszerfüggőség és az alkoholizmus. 

 

Amikor a verbális zaklatás tettlegességbe megy át

 

Még 2021-ben történt, hogy egy férfi Bicskén rácsapott egy utcán sétáló nő fenekére, aki nem hagyta annyiban a dolgot, feljelentést tett a helyi rendőrkapitányságon szeméremsértés és bántalmazás miatt. Még az elkövető és a vele lévő nő fenyegetése és trágár szavakkal való dobálózása, valamint a többórás adminisztrációs procedúra sem tudta elriasztani a dologtól. 

 

Minderről pedig az Instagram oldalán közzétett videóban is beszámolt a követőinek, és arra buzdította őket, hogy senki ne hagyja annyiban, ha hasonló inzultus éri, mert a nők elleni erőszak bűncselekmény. Ha nem lesz következménye, újra és újra megismétlődik.

 

Ez a lépés elég vegyes reakciókat váltott ki az emberekből. Van, aki szerint a hölgy túlreagálta a dolgot, mivel az ilyen esetek szinte “mindennaposak”. Van, aki viszont kifejezetten inspirálónak tartotta, hogy végre valaki fellépett a nők elleni bántalmazás ellen. 

 

A “catcalling-ra a szülők figyelmét is fel kell hívni

 

Van az a híres mém, miszerint a fiúkat kellene nevelni, és nem a lányokat védekezésre tanítani. Ez a mondat is tökéletesen tükrözi, hogy mekkora jelentőséggel is bír, hogy milyen példát látnak a gyerekek a családban. 

 

Erre pedig nem árt a szülők figyelmét is felhívni az iskolában dedikált rendezvényeken keresztül, amelyek szerencsére manapság már egyre gyakoribbak.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!