Sokan a rövid- vagy távollátást kontaktlencsével, szemüveg hordásával orvosolják a mindennapokban, de egyre többen döntenek úgy, hogy lézeres szemműtéttel korrigáltatják a látásukat – nem mindenki teheti azonban ezt meg.

 

Az Optimum Szemészetnen is elérhető lézeres szemműtét igen népszerű beavatkozássá vált az utóbbi évtizedekben azok körében, akik szeretnék visszanyerni éleslátásukat, ezzel egyidőben pedig megszabadulni a kontaktlencse, szemüveg okozta macerától. De nem mindenkinél válik be, náluk a szemlencse műtét lehet a megoldás.

 

Így kell elképzelni a látásjavító lencsecsere műtétet

 

 hirdetes_300x300  

Bár a lézeres szemműtétet ismerik a legtöbben, nem tudják, hogy középkorúak vagy idősebb páciensek esetén nem igazán alkalmazható sikerrel, főleg olyan esetekben, ha magas fénytörési hibáról vagy szürkehályogról van szó.

 

Itt jön a képbe a látásjavító lencsecsere műtét, mely a szürkehályog műtét továbbfejlesztett változata. Célja, hogy a szem fénytörési hibáit kijavítsák. Ilyen fénytörési hiba a távollátás, a rövidlátás, a presbyopia (öregszeműség) vagy az asztigmatizmus.

 

A tíz-tizenöt perces műtét a következőképpen zajlik: a páciens természetes szemlencséjét egy műlencse implantátumra cserélik, amely korszerű anyagból készült, egész életen át használható, és többet nem kell majd szemüveget vagy kontaktlencsét viselni.

 

A beavatkozás során a szakorvos femtolézer technológiát vagy ultrahangot használ az eredeti szemlencse eltávolítására. A lencsecsere nem jár fájdalommal, mert cseppérzéstelenítést használ a szemész, a műtét végeztével még a helyszínen kell maradni néhány órát megfigyelésre, és a páciens már aznap hazamehet. Teljesen néhány hét múlva fogja gyógyultnak érezni magát, ám azt már másnap tapasztalja, hogy élesebben lát.

 

Érvek a lencsecsere mellett

 

  • Nem akadály az idősebb kor vagy a kezdődő szembetegség sem, mint a lézeres szemműtét esetében.
  • Nagyobb szabadság az életben, hiszen nem kell többé lemondani semmilyen tevékenységről, amit a kontaktlencse viselése akadályozott – például edzés, úszás.
  • A műtét megelőzi a szürkehályog későbbi kialakulását is, hiszen a műlencse nem “képes” ilyenre.

 

A műlencsék három típusa, amiből választhat a beteg

 

  • Egyfókuszú (monofokális) lencsék – a nevéből kiindulva egy fókusztávolsággal rendelkezik, általában a tiszta távoli látásra lesz beállítva, így tulajdonosának közeli munkához és olvasáshoz szemüveget kell majd hordania a műtét után is.

 

  • Kiterjesztett fókuszmélységű lencsék (EDOF) – nemcsak távolra, hanem monitortávolságra is jól lát majd velük az illető, könnyebbek lesznek a hétköznapi tevékenységek, de ha olvasásról van szó, még mindig szükség lehet a szemüvegre.

 

  • Trifokális lencsék – ha minden távolságra tökéletesen szeretne látni a páciens, akkor ezt érdemes választania, így a tájtól kezdve a gyermekei arcát, a monitort, a könyvet és az utca végét is csodálhatja.

 

Szakorvosa segítségével választhatja ki majd az Ön számára megfelelőt.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!