Az építkezéseken és magasban végzett munkák során a biztonság elsődleges. Az esetleges balesetek elkerülése érdekében pedig fontos, hogy megfelelő védőfelszereléssel rendelkezzenek a dolgozók. Az automata zuhanásgátló olyan eszköz, amely a magasban végzett munkák során biztosítja a dolgozók testi épségét.

 

Fontos, hogy az egyéni védőeszköz kiválasztásakor ne az ár befolyásolja a döntést, hanem a minőség és a szabályozásnak való megfelelés. A Netpolc automata zuhanásgátló védőeszközeinek kínálata minden igényt kielégítő, a professzionális felszerelések tökéletesen biztosíthatják a biztonságos munkavégzést.

 

Miért fontos a zuhanásgátló használata?

 

 hirdetes_300x300  

Magyarországon az automata zuhanásgátló használatára vonatkozó szabályozás az Európai Uniós irányelveknek megfelelően történik. Az építőipari munkáknál kötelező használni az eszközt, de nemcsak az előírás miatt van erre szükség, hanem elsősorban a súlyos, vagy akár halálos kimenetelű balesetek megelőzése érdekében. 

 

Az egyéni védőeszköz az építőiparban, az acélszerkezetek összeszerelésénél, a tetőfedő munkáknál, a magasban végzett javítási és karbantartási munkáknál, valamint a magasban végzett szállítási és anyagmozgatási feladatoknál használatos. De bármilyen magasban végzett munka során hasznos lehet az automata zuhanásgátló alkalmazása.

 

Szabályozás és egyéni biztonság

 

A zuhanások egyike a leggyakoribb baleseteknek az építkezéseken és magasban végzett munkák során. Egy rosszul megválasztott vagy nem megfelelően használt eszköz növeli a balesetek kockázatát. Az automata zuhanásgátló segítségével azonban csökkenthető ezeknek a baleseteknek a száma, és biztosítható a dolgozók testi épsége.

 

Az EN 360:2002 szabvány a visszahúzható zuhanásgátlókra vonatkozó előírás, mely pontosan meghatározza az eszközök tulajdonságait. A személyi esésvédelmi rendszer olyan tartóeszköz, amely stabil kikötési ponthoz rögzíti a munkavállalót. Minimalizálja vagy megakadályozza a zuhanás kockázatát. Minden kollégának oktatásban kell részesülnie, valamint használat előtt és után az eszköz átvizsgálása szükséges.

 

Az automata eszköz előnyei

 

Az automata zuhanásgátlóknak jóval előnyösebb a használata a manuális szerkezetekhez képest, hiszen az eszköz tartódobja automatikus módon csévéli fel és le a kötélzetet, követve a dolgozó mozgását. Ezzel pedig az esetleges beakadást, szakadást tudja megakadályozni és gördülékennyé teszi a munkavégzést. Ez a mozgásszabadság ad a kollégáknak lendületet ahhoz, hogy hatékonyan tudják végezni munkájukat a magasban.

 

Egyes zuhanásgátló blokkok tartalmaznak energiaelnyelőt is, így a veszélyes helyeken ezt már nem kell külön kiépíteni. A megfelelő eszköz választásakor ügyeljünk arra, hogy milyen súlyig terhelhető, hiszen a vastag acélkábelnek is vannak határai. Minden zuhanásgátló eszközt évente felül kell vizsgáltatni szakemberrel, illetve bármilyen meghibásodást tapasztalva azonnal cseréljük le a berendezést.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!